×

Tomislav Sokol organizirao okrugli stol na temu borbe protiv insomnije kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti.

03.12.2019

Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol je u Europskom parlamentu organizirao okrugli stol na temu borbe protiv insomnije kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Od Alzheimerove bolesti u Europi boluje oko 9 milijuna ljudi, dok se u Hrvatskoj procjenjuje da je broj oboljelih oko 80.000. Nažalost, nesanica je česta tegoba s kojom se oboljeli susreću te koja dodatno ubrzava progresiju bolesti, a istodobno nepovoljno utječe i na osobe koje se brinu o oboljelima, a to su najčešće članovi obitelji.

Uz zastupnika Sokola, na okruglom stolu kao govornici bili su dr. Jina Swartz, izvršna zdravstvena direktorica u području neuroznanosti glave iz MSD koja je govorila o istraživanjima Alzheimerove bolesti te poveznici između Alzheimera i nesanice, Tineke Mollema, članica odbora GAMIAN-Europe, koja je dala osobni uvid u poteškoče življenja s nesanicom, prof. dr. Chantal Van Audenhove, direktorica LUCAS Katoličkog sveučilišta u Leuvenu te prof. Markku Partinen, direktor Helsinkške Sleep Clinic te glavni istraživač o bolestima spavanja na Institutu kliničke medicine Sveučilišta u Helsinkiju. Raspravu je moderirala Joke Jaarsma, predsjednica Federation of Neurological Associations (EFNA) te rizničarka European Brain Council (EBC),.

“Alzheimer je progresivna i neizlječiva bolest, ali i jedna od najtužnijih s kojima se možemo susresti. Nije nimalo lako promatrati kako bližnjima bolest otima sjećanja i kako nas zaboravljaju. Lijeka još uvijek nema, ali možemo i moramo raditi na većoj kvaliteti života oboljelih. Zalagat ću se da EU potiče istraživanja kako bismo napokon došli do lijeka, ali i da učini više za skrb oboljelih od Alzheimera i insomnije“, zaključio je zastupnik Sokol.

Prisutni su zaključili kako Europska unija mora učiniti više po pitanju osvještavanja o problemima Alzheimera te nesanice, poboljšati skrb o oboljelima u što ranijoj fazi te pojačano financirati istraživanja ove teške bolesti.