×

Parlament osnivanjem Odbora stavlja zdravstvo visoko na listu vlastitih prioriteta

14.02.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su velikom većinom glasova donijeli odluku o osnivanju Odbora za javno zdravstvo. Kako se od početka svog mandata snažno zalažem da se zdravstvo izdvoji u zasebni odbor, pozdravio sam ovu odluku.

Izuzetno mi je drago da se konačno donijela odluka o formiranju zasebnog odbora nadležnog za zdravstvo, koji je bio prijeko potreban. Dosad je Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) bio nadležan za zdravstvene teme i akte, no u posljednje vrijeme isti nisu dolazili do izražaja zbog velikog broja zakonodavnih akata u kontekstu europskog zelenog plana. Možemo ustvrditi da su zdravstvene teme nakon jenjavanja pandemije i početka rata u Ukrajini pale u drugi plan. Sada, Parlament osnivanjem novog Odbora stavlja zdravstvo visoko na listu vlastitih prioriteta, što smatram nužnim da bismo mogli nastaviti graditi snažnu europsku zdravstvenu uniju.

Odbor je osnovan na inicijativu Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najbrojnije političke grupacije u Europskom parlamentu kojoj i sam pripadam i prepoznat sam kao jedan od najaktivnijih zastupnika u području zdravstva.

Nastavljam svoj intenzivan i dugotrajan rad na području zdravstva s naglaskom na sljedeće prioritete: jednak pristup zdravstvenoj zaštiti na području cijele EU, prekograničnu zdravstvenu zaštitu odnosno lakši pristup liječenju u inozemstvu, zajedničku javnu nabavu da bi se građanima omogućila bolja dostupnost skupih lijekova te izgradnju sveobuhvatne zdravstvene infrastrukture i smanjenje postojećih nejednakosti.