×

Parlament osnivanjem Odbora stavlja zdravstvo visoko na listu vlastitih prioriteta

14.02.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su velikom većinom glasova donijeli odluku o osnivanju Odbora za javno zdravstvo. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol, koji se od početka svog mandata snažno zalagao da se zdravstvo izdvoji u zasebni odbor, pozdravio je ovu odluku.

„Izuzetno mi je drago da se konačno donijela odluka o formiranju zasebnog odbora nadležnog za zdravstvo, koji je bio prijeko potreban. Dosad je Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) bio nadležan za zdravstvene teme i akte, no u posljednje vrijeme isti nisu dolazili do izražaja zbog velikog broja zakonodavnih akata u kontekstu europskog zelenog plana. Možemo ustvrditi da su zdravstvene teme nakon jenjavanja pandemije i početka rata u Ukrajini pale u drugi plan. Sada, Parlament osnivanjem novog Odbora stavlja zdravstvo visoko na listu vlastitih prioriteta, što smatram nužnim da bismo mogli nastaviti graditi snažnu europsku zdravstvenu uniju“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Odbor je osnovan na inicijativu Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najbrojnije političke grupacije u Europskom parlamentu kojoj pripada i zastupnik Sokol, koji je prepoznat kao jedan od najaktivnijih zastupnika u području zdravstva.

Sokol nastavlja svoj intenzivan i dugotrajan rad na području zdravstva s naglaskom na sljedeće prioritete: jednak pristup zdravstvenoj zaštiti na području cijele EU, prekograničnu zdravstvenu zaštitu odnosno lakši pristup liječenju u inozemstvu, zajedničku javnu nabavu da bi se građanima omogućila bolja dostupnost skupih lijekova te izgradnju sveobuhvatne zdravstvene infrastrukture i smanjenje postojećih nejednakosti.