×

Sokol o planu europske borbe protiv raka: „Uskoro više prevencije i jednakosti u liječenju“

04.02.2020

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides predstavile su danas u Bruxellesu dugo najavljivani Europski plan borbe protiv raka.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides predstavile su danas u Bruxellesu dugo najavljivani Europski plan borbe protiv raka. Intenziviranje borbe protiv ove zloćudne bolesti bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja Europske pučke stranke, a predstavljanje se održalo povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka pred više od 1000 ljudi okupljenih u Europskom parlamentu.

Bolja zdravstvena zaštita i borba protiv karcinoma su visoko na listi političkih prioriteta novog saziva Komisije. To je i na predstavljanju Plana ponovila Ursula von der Leyen koja je svoj snažan i emotivan govor započela s opisivanjem vlastitog iskustva iz djetinjstva. Predsjednici Komisije je, naime, u djetinjstvu umrla mlađa sestra zbog koje se i odlučila postati liječnica, ali i pokrenuti europsku raspravu o borbi protiv karcinoma po prvi puta nakon 30 godina. – Svatko od nas ima prijatelja, kolegu ili rođaka koji je prošao kroz ovu borbu. Svatko od nas iskusio je onaj isti osjećaj tuge i nemoći. U našoj borbi ne krećemo na od nule, ali ćemo činiti više – na individualnoj i kolektivnoj razini. Više prevencije, više istraživanja, više upotrebe 'big data' tehnologije te više jednakosti kvalitete liječenja u cijeloj Europi. Danas krećemo u zajedničku borbu protiv raka – rekla je von der Leyen uz veliki pljesak okupljenih.

Teško iskustvo s rakom dojke imala je i nova povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides koja je istaknula kako je budući Plan za nju i osobna stvar. Povjerenica je istaknula kako građani Europske unije očekuju odlučne mjere u borbi protiv karcinoma te da je Europa koja čini više ona Europa koja sluša potrebe svojih građana i rješava njihove stvarne potrebe. – Svrha ovog Plana pomoć za europske građane, pacijente, ali i zdravstvene sustave. Uspjeh Plana ovisit će o punom angažmanu svih dionika na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Pozivam sve da se uključe u javno savjetovanje i daju svoj doprinos. Želimo biti što ambiciozniji i što učinkovitiji. Zajedno možemo promijeniti stvari – istaknula je Kyriakides te dodala kako je Europski parlament ključni partner u kreiranju i implementaciji budućeg Plana.

Naime, nedavno je najavljeno osnivanje posebnog parlamentarnog Odbora za borbu protiv raka, što je podržao i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji je također bio prisutan na predstavljanju. Sokol je istaknuo kako će budući plan sadržavati mjere za sve ključne faze te bolesti – mjere prevencije, rano otkrivanje i dijagnosticiranje, liječenje i skrb za oboljele te bolja kvaliteta života. – Savjetovanje se otvara danas i trajat će sljedećih 12 tjedana. Ključna je poruka današnje konferencije je više jednakosti u liječenju u Europskoj uniji. Europa ne može postati zajednica jednakih dok u njoj postoje tolike razlike između država u otkrivanju, liječenju i smrtnosti od raka – zaključio je Tomislav Sokol.