×

Novim pravilima o potrošačkom kreditiranju posebno se štite potrošači s ‘minusom’ na bankovnom računu

12.07.2022

U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) danas su usvojena nova pravila o potrošačkom kreditiranju. Time će se potrošačko kreditiranje prilagoditi sveprisutnom trendu digitalizacije, a osnažit će se i položaj potrošača kao slabije ugovorne strane u pravnom odnosu s kreditnim institucijama. Na ovom je izvješću kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, radio hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol. 

‘Pregovori o izvješću bili su dugi i teški ali na kraju sam uspio podići razinu zaštite potrošača. U odnosu na dopuštena i prešutna prekoračenja na računima - tzv. minuse na računima, prijedlog Direktive bio je takav da bi banke bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate mogle zatražiti povrat tih minusa, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku. Drugim riječima, ništa ne bi sprječavalo banke da sutra ukinu minuse i zatraže povrat dugovanja s osnove prekoračenja. Zato sam uložio amandmane koji su danas usvojeni i koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku te im ponuditi mogućnost obročne otplate. Ovo je velika pobjeda koju sam postigao za sve europske potrošače, a naročito za hrvatske građane. Naime, prema podacima HNB-a, samo prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijuna potrošača, a koristi ih oko njih 840 tisuća. Uz to, novim pravilima zabranili smo i praksu slanja nezatraženih kreditnih kartica na kućne adrese potrošača. Također, zabranili smo i jednostrano povećanje limita prekoračenja na računima. Takva praksa u nekim slučajevima dovodila je do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu s povećanim limitom zaduženja na računima.’ - kazao je Sokol.

‘Procjena kreditne sposobnosti u srži je potrošačkog kreditiranja. Da bismo izbjegli prezaduženost građana postrožili smo pravila o procjeni kreditne sposobnosti ali smo predvidjeli blaža pravila procjene za studentske kredite, pokrivanje zdravstvenih troškova i osobe s invaliditetom. Time želimo izbjeći da se ove kategorije okrenu zaduživanju na crnom tržištu jer bi to samo povećalo prezaduženost. Dodatno, zabranili smo i reklamiranje kredita koji potiču prezaduženost građana.’ - ističe Sokol te napominje da banke više neće moći koristiti podatke o zdravstvenom stanju potrošača jer se novim pravilima uvodi pravo na zaborav.

‘Jedan od mojih političkih prioriteta bio je i zaštita prava osoba koje su oboljele ili su se izliječile od bolesti raka. Nažalost, osobe s takvim dijagnozama nerijetko se zbog bolesti susreću s diskriminacijom prilikom ugovaranja različitih financijskih usluga kao što su osiguranja ili krediti pri čemu su prisiljeni ugovarati takve usluge po bitno nepovoljnijim uvjetima. Događa se to da se s poteškoćama pri ugovaranju financijskih usluga oni susreću i nakon izlječenja. To je nedopustivo. Upravo kroz Direktivu o potrošačkim kreditima sada uvodimo pravo na zaborav čime ćemo osigurati jednak pristup financijskim uslugama za sve građane Europske unije koji su preživjeli rak.’ - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, zakonodavno Izvješće o Direktivi o potrošačkim kreditima usvojeno je s 44 glasa za, jednim protiv i jednim suzdržanim.