×

U Europskom parlamentu predstavljeno stanje šuma Europske unije i Hrvatske

18.09.2020

Stanje i uništavanje šuma bile su tema plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta.

Stanje šuma u Europskoj uniji bila je jedna od tema o kojima su raspravljali zastupnici  u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Šume u svijetu sadrže 80 % biološke raznolikosti na kopnu i predstavljaju temelj života za četvrtinu svjetskog stanovništva. Šume su od velike važnosti u procesu suzbijanja klimatskih promjena. Prema podacima Eurostata, 43 % kopnene površine Europske unije prekriveno je šumama. Republika Hrvatska po pokrivenosti kopna šumom i šumskim zemljištem iznad je europskog prosjeka, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede čak 48,5 % kopna u Republici Hrvatskoj prekriveno je šumom i šumskim zemljištem.

Europski zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) u Strasbourgu je predstavio i ostale podatke o stanju šuma u Hrvatskoj: „U okolnostima klimatskih promjena, europske šume, pa tako i one hrvatske izložene su brojnim opasnostima. Među njima i pojavi nametnika. Najzorniji primjer za to imamo u Splitu na Marjanu gdje je pojava Mediteranskog potkornjaka uzrokovala sušenje oko 7.000 stabala alepskog bora, što je 13 % od ukupno 64.000 stabala koliko se procjenjuje da ih ima na Marjanu. Osim klimatskih promjena i pojave nametnika, požari su još jedna abiotička prijetnja šumama. Tako je u 2019. do sada u Republici Hrvatskoj opožareno 32.470 hektara površine“.

U srpnju je Europska komisija predstavila dokument u kojem traži intenziviranje mjera sa ciljem zaštite i oporavka šuma u svijetu. Nedavni požari u Amazoniji i Sibiru još su jednom skrenuli pozornost međunarodne zajednice na pitanje zaštite šuma. Tomislav Sokol, zastupnik (HDZ/EPP) u Europskom parlamentu je istaknuo da se „Europski parlament kontinuirano zalaže za kontrolirano gospodarenje i očuvanje šumskog područja“. Dodao je kako su u ime Kluba zastupnika EPP-a uputili pitanje Europskoj komisiji o stanju šuma u Europskoj uniji kako bi se Europska unija dodatno zauzela za očuvanje šuma u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj.