×

‘Stajemo na kraj prodaji nelegalnih proizvoda na internetu’

19.01.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu danas je održana rasprava o Aktu o digitalnim uslugama. Radi se o zakonodavnom aktu kojim se poboljšavaju mehanizmi za uklanjanje nezakonitog sadržaja i učinkovitu zaštitu temeljnih prava korisnika na internetu. U raspravi je sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koji je kao član matičnog Odbora i sudjelovao u izradi Izvješća o Aktu o digitalnim uslugama.

‘Prodaja opasnih proizvoda kao što su neprovjereni lijekovi i krivotvoreni proizvodi ali i širenje nezakonitog sadržaja, poput onog kojim se krše prava intelektualnog vlasništva, terorističkog sadržaja ili pak nezakonitog govora mržnje stvarnosti su s kojima se svakodnevno suočavamo na internetu. Unatoč tome, internetska se prodaja zadnjih godina kontinuirano povećavala, a 2020., u jeku pandemije, 71% potrošača kupovalo je na internetu. Istovremeno, procjenjuje se da 7% europskog uvoza otpada na krivotvorenu robu. U takvim okolnostima, moramo povećati razinu sigurnosti potrošača uspostavom jasnih pravila o uklanjanju nelegalnog sadržaja s internetskih platformi. Akt o digitalnim uslugama otvorit će nove mogućnosti za prekogranično pružanje digitalnih usluga te istovremeno osigurati visoku razinu zaštite za sve europske potrošače i spriječiti samovolju velikih multinacionalnih kompanija.’ - istaknuo je Sokol u svom govoru na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta te je ukazao na važnost donošenja ovog propisa s aspekta potrošača.

‘Potrošači mi se nerijetko žale da kad kupuju preko posrednika kao što su eBay ili Amazon ne znaju od koga točno proizvod kupuju. Ovim zakonodavstvom obvezujemo posrednike da prije nuđenja njihovih proizvoda i usluga moraju detaljno provjeriti trgovce. Nadalje, osim podizanja razine zaštite potrošača želimo omogućiti poduzetnicima da putem interneta mogu pronaći nove klijente ali ne na štetu sigurnosti maloljetnika. Zato smo zabranili ciljano oglašavanje prema ovoj kategoriji potrošača.’ - kazao je Sokol koji je na kraju svog govora istaknuo da je plasiranje dezinformacija, naročito onih o cijepljenju, postalo oružje u rukama neodgovornih i zlonamjernih.

‘Širenjem fake newsa ugrožavaju se životi i zdravlje ljudi, a ovim aktom stvaramo pravni mehanizam za borbu protiv takvog ponašanja. S druge strane, ne smije se ni na koji način ostaviti mogućnost za cenzuriranje sadržaja i u tom smislu ovaj akt predstavlja ispravan balans.

U vremenu sveprisutne digitalizacije pravi je trenutak da  novim pravilima o digitalnim uslugama ono što je nezakonito izvan internetske mreže, učinimo nezakonitim i na njoj!’ - zaključio je Sokol.