×

Tomislav Sokol: 'Stvaramo učinkovit sustav kojim će EU pomagati državama članicama u budućim krizama!'

17.03.2021

Na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) zastupnici su danas raspravljali o prekograničnim prijetnjama zdravlju. Naime, nedostatak koordiniranog djelovanja na razini EU-a doveo je do stvaranja problema u ranoj fazi izbijanja pandemije kao što su zatvaranje unutarnjih granica i paraliza unutarnjeg tržišta s iznimno teškim optjecajem osnovnih potrepština, uključujući i medicinskih proizvoda. Kako bi unaprijedila mehanizme za borbu protiv novih zdravstvenih ugroza Europska komisija uputila je u proceduru zakonodavan paket za izgradnju europske zdravstvene unije. Osim jačanja uloge Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti s jedne strane i Europske agencije za lijekove s druge strane, ovim paketom predviđa se i donošenje Uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju za koju je Sokol i imenovan pregovaračem europskih pučana u Odboru IMCO.

'Sjetimo se da su u jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme uvele izvozna ograničenja na zaštitnu opremu i time zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti. Srećom, brzo smo reagirali na europskoj razini pa su te države i ukinule izvozna ograničenja za maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu. Stoga ne čudi da je istraživanje Eurobarometra pokazalo da 66 % građana želi da Europska unija preuzme više odgovornosti u upravljanju zdravstvenim krizama. Stvaranjem europske zdravstvene unije odgovaramo na zahtjeve naših građana. Ključno će biti uspostaviti snažan okvir za koordinaciju i jačanje postojećih struktura i mehanizama radi bolje zaštite, prevencije, pripravnosti i odgovora na opasnosti za zdravlje ljudi na razini EU-a.' - ističe Sokol te otkriva da nova Uredba predviđa mogućnost proglašenja izvanrednog stanja u području javnog zdravlja na razini Europske unije.

'Komisija će moći službeno proglasiti izvanredno stanje i to temeljem mišljenja neovisnih stručnjaka koji će biti okupljeni u Savjetodavnom odboru za izvanredna stanja. Proglašenjem izvanrednog stanja, između ostalog, formirat će se i popis lijekova i medicinskih proizvoda koji se smatraju ključnima za zdravstvenu ugrozu, a u slučaju prijetnje nestašicom ići će se u zajedničku nabavu na razini Europske unije' - objašnjava Sokol.

'Kao pregovarač europskih pučana smatram da se proglašenjem izvanrednog stanja automatski moraju formirati sigurni granični koridori kojima bi se osigurao normalan protok robe u slučajevima zatvaranja granica, a osim toga, u trenutku proglašavanja izvanrednog stanja moramo znati i s kojim kapacitetima u odjelima intenzivne njege raspolažemo u državama članicama. Dodatno, založit ću se za stvaranje sustava koji će spriječiti uvođenje neopravdanih izvoznih ograničenja na ključne proizvode i opremu unutar jedinstvenog tržišta, naročito za vrijeme trajanja zdravstvenih ugroza. Sve to bit će prioriteti kojima ću nastojati poboljšati trenutni prijedlog Europske komisije.' - zaključuje Sokol

Osim  mogućnost proglašenja izvanrednog stanja, zakonodavni prijedlog predviđa i  uspostavu integriranog sustava EU-a za praćenje zaraznih bolesti i drugih prijetnji zdravlju.