×

Trenutna gradska vlast nema znanja ni kapacitete poboljšati živote Zagrepčana

27.09.2022

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol ugostio je Europskom parlamentu u Bruxellesu članove Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba te je u sklopu posjeta organizirao konferenciju na temu koncepta pametnih gradova i njihova financiranja sredstvima kohezijske politike. Na konferenciji su između ostalih sudjelovali, Jan Olbrycht, poljski zastupnik iz redova EPP-a i predsjednik međuskupine Europskog parlamenta za urbana područja te Ivan Zeko-Pivač iz Stalnog predstavništva RH pri EU.

„Pametni gradovi koriste potencijal tehnologije i inovacija za učinkovitije promicanje održivog razvoja i poboljšanje kvalitete života svojih građana. Sektori primjene su raznoliki, od gradskog prijevoza, e-zdravstva i telemedicine, učinkovitije gradske uprave pa sve do raznih komunalnih usluga, a pritom je najvažnija infrastruktura“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Tehnološka rješenja za različite sektore podižu kvalitetu javnih usluga te omogućuju našim građanima bolji život i uštedu troškova života. Za pametne gradove EU izdvaja sredstva iz raznih instrumenata, poput europskih strukturnih i investicijskih fondova, prvenstveno kroz Europski fond za regionalni razvoj, ali također imamo na raspolaganju i program Obzor Europa“ – rekao je zastupnik Sokol.

Na konferenciji se raspravljalo na koji način se uz pomoć europskih sredstava može ulagati u projekte s ciljem dodatnog razvoja Zagreba, ali i ostalih gradova u Hrvatskoj.

„Pametan grad ne znači samo korištenje digitalnih tehnologija, već predstavlja i učinkoviti gradski javni prijevoz, unaprijeđenu vodoopskrbu te održiv sustav odlaganja otpada, sve ono što trenutno Zagrebu nedostaje zahvaljujući nesposobnoj gradskoj vlasti. Također, Zagreb općenito po pitanju europskih projekata i iskoristivosti europskih sredstava ne stoji najbolje u odnosu na ostale glavne gradove drugih država članica. Potrebno je napraviti iskorak u tom smislu, ali nisam uvjeren da trenutna gradska vlast za to ima znanja niti kapacitete“ – zaključio je zastupnik Sokol.