×

Trećina potrošača u EU nastavlja koristiti povučeni proizvod unatoč obavijesti o opozivu čime se izlaže ozbiljnim sigurnosnim rizicima

11.01.2022

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) zastupnici su raspravljali o Prijedlogu Uredbe o općoj sigurnosti proizvoda. Radi se o zakonodavnom prijedlogu čiji je cilj povećati sigurnost neprehrambenih proizvoda na jedinstvenom tržištu i dodatno zaštiti potrošače. Na sjednici Odbora IMCO sudjelovao je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

‘Novim pravilima o sigurnosti proizvoda želimo povećati postojeću razinu sigurnosti proizvoda koji se plasiraju na jedinstveno europsko tržište. To uključuje bolju kontrolu nad proizvodima koji se u Europsku uniju uvoze iz trećih država. Osim toga, nužno je razmotriti na koji način unaprijediti sustave kontrole proizvoda i njihovog povlačenja s tržišta. Naime, procjenjuje se da trećina potrošača u EU nastavlja koristiti povučeni proizvod unatoč obavijesti o opozivu i time se nepotrebno izlaže ozbiljnim sigurnosnim rizicima. Zabrinjavajuće je da troškovi povezani s nesrećama koje se povezuju s nesigurnim  proizvodima godišnje iznose 11,5 milijardi eura.’ - istaknuo je Sokol i napomenuo da je ovo samo jedan od brojnih akata na kojima trenutno radi s ciljem jačanja mehanizama zaštite potrošača.

‘Među prvima sam upozorio da je izbijanjem pandemije uzrokovane bolešću COVID-19 na europskom tržištu došlo do poplave proizvoda koji nisu udovoljavali visokim europskim sigurnosnim standardima. Sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode - koji se odnosi na zaštitne maske već je sredinom rujna 2020. obuhvaćao oko 23 milijuna artikala. Kao takav, ovaj sustav pokazao se iznimno korisnim mehanizmom, a predloženim poboljšanjem postojećeg sustava Safety Gate/RAPEX razmjena informacija bit će još brža, što će omogućiti ranije poduzimanje korektivnih mjera.’ - zaključio je Sokol.

Podsjetimo, Europska komisija uputila je u zakonodavni postupak Prijedlog Uredbe o općoj sigurnosti proizvoda kao dio Nove strategije za potrošače.