×

Govor mržnje i lažne informacije vode prema radikalizaciji društva i zločinima poput nedavnog u Zagrebu

19.10.2020

Na početku plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta zastupnici su raspravljali o Paketu o digitalnim uslugama koji uključuje izmjenu Direktive o elektroničkoj trgovini i uvođenje ex-ante instrumenta kojim će se ispraviti nepravilnosti na digitalnom tržištu uzrokovane pojavom sistemskih internetskih platformi.

Na početku plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta zastupnici su raspravljali o Paketu o digitalnim uslugama koji uključuje izmjenu Direktive o elektroničkoj trgovini i uvođenje ex-ante instrumenta kojim će se ispraviti nepravilnosti na digitalnom tržištu uzrokovane pojavom sistemskih internetskih platformi. Naime, na digitalnom tržištu Europske unije sudjeluje preko 10.000 digitalnih platformi, a čak 69% prihoda digitalnih platformi koncentrirano je kod samo sedam subjekata, što sprječava inovativnost i potrošače lišava izbora. Osim toga, putem Paketa o digitalnim uslugama, europski suzakonodavci nastojat će riješiti suvremene digitalne izazove u vidu jačanja odgovornosti digitalnih platformi kako bi se spriječilo širenje lažnih informacija, uredilo ciljano reklamiranje proizvoda i usluga na platformama, ali i reguliralo govor mržnje na internetu.

Govor mržnje i širenje lažnih informacija mogu doprinijeti radikalizaciji društva i formiranju neutemeljenih stajališta, naročito kod mladih ljudi. Tako je prošlog tjedna dvadesetdvogodišnjak vatrenim oružjem zapucao po zgradi Vlade u Zagrebu pri čemu je teško ozlijedio policijskog službenika. Ovaj tragičan događaj s terorističkim elementima pokazuje nam da je potreban kvalificirani napor kako bi se spriječilo širenja lažnih informacija i govora mržnje jer oni mogu dovesti i dovode do radikalizacije društva i nezapamćenih zločina - istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Sokol, a u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izrazio je i žaljenje zbog glorifikacije ovog zločina koja je uslijedila na društvenim mrežama nakon njegova počinjenja te je iskazao potrebu da se zaštiti europski način života.

Inače, Paket o digitalnim uslugama najavljen je kao jedan od prioriteta Europske komisije, koji bi trebao biti upućen u proceduru do konca ove godine i to kao dio Europske digitalne strategije s ciljem jačanja jedinstvenog tržišta te poticanja inovacija i konkurentnosti europskog internetskog okruženja.

Direktiva o elektroničkoj trgovini donesena je davne 2000. godine, dakle prije punih 20 godina. Kao takva, Direktiva više ne odgovara izazovima modernog vremena u području elektroničke trgovine. Naime, kad se ova Direktiva donosila, aplikacije koje danas koristimo nisu postojale, a najpopularnija internetska sučelja bila su tek u fazi planiranja i razvoja - zaključio je Sokol.