×

Sokol na konferenciji o Europskom planu borbe protiv raka: 'Moramo smanjiti razlike u liječenju između europskog istoka i zapada'

12.02.2021

U organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu održana je konferencija o Europskom planu za boru protiv raka koji je nedavno objavila Europska komisija. Konferenciju je organizirao hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, uz pomoćportugalske zastupnice Sara Cerdas i rumunjskog zastupnika Nicolae Ștefănuță.

Na konferenciji su također sudjelovali predstavnice Europske komisije: Thea Emmerling, voditeljica odjela u Upravi za zdravlje i sigurnost hrane te Caroline Hager, voditeljica tima u Upravi za zdravlje i sigurnost hrane. Uz njih na konferenciji su aktivno sudjelovali Antonella Cardone, direktorica Europske koalicije za oboljele od raka, prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana borbe protiv raka i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Prilikom otvaranja konferencije zastupnik Sokol kazao je kako smo Europskim planom za borbu protiv raka dobili sveobuhvatni program mjera koje obuhvaćaju prevenciju, rano otkrivanje, zdravstvenu skrb i kasniju zaštitu svih oboljelih od raka. „Plan mora izjednačiti pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za liječenje raka za pacijente iz svih dijelova EU. Potrebna je dodatna sinergija korištenja programa „EU za zdravlje” 2021. – 2027. – vizija za zdraviju Europsku uniju i europskih fondova koja će uz infrastrukturne projekte dovesti do uspostave zajedničke europske politike nabave skupih lijekova. EU ne smije dopustiti razlike u liječenju između Njemačke, Danske ili Hrvatske, kakvima svjedočimo danas.“, naglasio je Sokol.

U daljnjoj raspravi koju je moderirao Mike Morrissey,  izvršni  direktor Europske organizacije za rak, zastupnica Cerdas je kazala kako nakon objave Europskog plana za borbu protiv raka, moramo nastaviti biti ambiciozni i oblikovati ga kako bismo bolje odgovorili na potrebe pacijenata. Zastupnik Ștefănuță nadovezao se, rekavši kako nas je posljednja godina naučila vrijednu lekciju - samo zajedno možemo riješiti epidemiju raka, što znači da nitko u EU ne smije ostati bez lijekova protiv raka.

Istaknuti onkolog prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak je izjavio: „Europska unija treba iskoristiti Europski plan za borbu protiv raka kako bi postala svjetski lider u borbi protiv raka. U 21. stoljeću, s nevjerojatnim poboljšanjima u digitalnoj tehnologiji i računalnoj moći, kao i našim boljim razumijevanjem molekularne i genetske pozadine raka, velika poboljšanja u borbi protiv raka mogla bi se postići ulaganjem u digitalnu onkološku infrastrukturu, bolju i strukturiraniju onkološku organizaciju - sveobuhvatne baze podataka, kontinuirano praćenje i izvještavanje o svim fazama dijagnoze i liječenja raka te prikupljanje podataka iz stvarnog svijeta - što bi sve moglo biti savršeno postavljeno za precizni razvoj onkologije. Trebali bismo učiti od svakog pacijenta, svakog onkologa, svakog uspjeha ili neuspjeha.“

Predstavnik pacijenata Ivica Belina je kazao: „Iz pozicije oboljelih od raka, najveća vrijednost nedavno objavljenog Plana Europske komisije je što uzima u obzir kvalitetu života oboljelih osoba, onih koji su preživjeli rak i njihovih neformalnih njegovatelja odnosno članova obitelji, koji također nose teško breme raka; osiguravanje dostupnosti preventivnih mjera, ranog otkrivanja bolesti, pravovremene dijagnostike i liječenja i dostupnost obećanja personalizirane medicine. Razina skrbi o oboljelim od raka i svima koji to mogu postati i na čije on živote utječe je pokazatelj civilizacijskog dostignuća društva, pa tako i na razini EU.“

“Ne postoji pojedinac koji se nije susreo s ovom zloćudnom bolesti. Svi znamo nekoga tko je obolio od karcinoma, a mnogi od nas su imali i osobna iskustva. EU se mora nastaviti baviti pitanjima koja su važna za njezine građane, a nema važnije stvari od zdravlja. Snažno ću se zalagati za ostvarivanje mjera novog Europskog plana za borbu protiv raka jer je riječ o pošasti modernog doba koju možemo zaustaviti samo zajedničkom borbom. Pomoću Europskog plana za borbu protiv raka moramo nastaviti smanjivati nejednakosti u liječenju raka između europskog istoka i zapada“ – zaključio je Sokol.