×

Praksa namjernih ugradnji kvarova u proizvode nedopustiva je

28.03.2023

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) europski povjerenik za pravosuđe, Didier Reynders, predstavio je zastupnicima zakon o pravu na popravak proizvoda. Cilj zakona je olakšati popravak proizvoda kao što su perilice za suđe i televizori. Na sjednici Odbor IMCO sudjelovao je i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, jedan od začetnika ideje o pravu na popravak.

'Drago mi je da je Europska komisija prepoznala vrijednost inicijative koju smo započeli u Europskom parlamentu i predstavila zakon o pravu na popravak proizvoda. Istraživanja su pokazala da bi čak 77 posto građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo novim. Međutim, osim što potrošači teško pronalaze mjesto za popravak proizvoda, on je često i skuplji od kupnje novog proizvoda, a i sami proizvođači u nekim slučajevima ne nude popravak nakon isteka jamstva. Zato je važno da novi zakon omogućava potrošačima popravak proizvoda i nakon isteka jamstva i to 5 do 10 godina nakon kupnje proizvoda.' - kazao je Sokol te je istaknuo da poseban problem potrošačima predstavljaju ugrađeni kvarovi. 'Potrošači mi se stalno javljaju žaleći se da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstava i da kućanski uređaju koji su kupili njihovi roditelji rade dulje nego oni novi. Zato je potrebno inzistirati na zabrani praksi namjernog postavljanja ugrađenih kvarova u uređaje, a upravo je paket zakona kojem pripada i ovaj o pravu na popravak prilika da se s takvim praksama konačno i obračunamo. Procjenjuje se da će potrošači u EU zbog novog zakona ostvariti uštede u iznosu od 176,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina.' - zaključio je Sokol.

Nakon što je Europska komisija predložila zakon sada Europski parlament i Vijeće moraju usuglasiti stajališta, a očekuje se da bi se nova pravila mogla primjenjivati od 2026. godine.