×

Uvođenje jedinstvenog punjača trebalo bi podrazumijevati i sniženje cijena uređaja

02.12.2021

Prijedlog Europske komisije za reviziju Direktive o radijskoj opremi službeno je predstavljen na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). Sjednici Odbora prisustvovao je i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje i jedini hrvatski zastupnik u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koji je supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020.

'Revizijom Direktive o radijskoj opremi konačno se uvodi jedinstveni punjač. Prema prijedlogu,  USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se spriječiti nepotrebno gomilanje elektroničkog otpada. Europska komisija procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.' - kazao je Sokol i istaknuo da je u sklopu parlamentarne procedure Europska komisija predstavila prijedlog o uvođenju jedinstvenog punjača na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

'Put do uvođenja jedinstvenog punjača nije bio lak ni jednostavan, a zakonodavnom prijedlogu prethodili su zahtjevni pregovori. Dugo su proizvođači mobilnih telefona uvjeravali da će problem s gomilanjem punjača riješiti dobrovoljno, različitim neobvezujućim mehanizmima. Nakon što sam izabran za zastupnika u Europskom parlamentu odmah mi je postalo jasno da takvi dobrovoljni dogovori neće rezultirati uvođenjem jedinstvenog punjača. Stoga sam još 2019. inicirao donošenje Rezolucije Europskog parlamenta koja je i usvojena početkom 2020. Smanjenje elektroničkog otpada iznimno je važno s ekološkog aspekta, a uvođenje jedinstvenog punjača uz to ima praktičan i financijski značaj za potrošače. S obzirom na to da će se punjači prodavati odvojeno od uređaja, očekujem da će i cijena uređaja biti niža. Sve ostalo bila bi manipulacija potrošača. Zato ću pažljivo promatrati poteze proizvođača kad ovaj Akt stupi na snagu. Uz to želim snažnija jamstva da će novi zakon moći pravovremeno pratiti tehnološki razvoj. Bežično punjenje već je danas realnost i stoga ne smije ostati izvan dosega zakona.' - zaključio je Sokol.

Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva. Unatoč tome, 38 % potrošača izjavilo je da su barem jedanput imali problem da nisu mogli puniti svoj mobitel jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni.