×

Klub zastupnika EPP-a podržao je hrvatske prioritete u novoj politici prometne mreže EU

13.04.2023

Na Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta (TRAN) danas je izglasano zakonodavno izvješće za nacrt uredbe o smjernicama EU za razvoj transeuropske prometne mreže (TEN-T). Politika transeuropske prometne mreže (TEN-T) razvija europsku mrežu željezničkih linija, cesta, unutarnjih plovnih putova, pomorskih brodskih ruta, luka, zračnih luka i željezničkih terminala. Konačni cilj je otklanjanje praznina, uklanjanje uskih grla i tehničkih prepreka, kao i jačanje socijalne, ekonomske i teritorijalne kohezije u EU. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je odluku Odbora TRAN i izrazio zadovoljstvo što je Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu podržao amandmane koji su u interesu za Republiku Hrvatsku.

'Politika transeuropske prometne mreže EU ključni je instrument za razvoj koherentne, učinkovite, multimodalne i visokokvalitetne prometne infrastrukture u EU. Formiranje transeuropske prometne mreže od osobite je važnosti jer je ovo prvi put da Hrvatska u tom postupku može punopravno sudjelovati. Naime, o postojećoj mreži pregovaralo se prije nego je Hrvatska bila članica EU. Zato je važno da smo za hrvatske prioritete uspjeli osigurati podršku najsnažnijih političkih grupacija u Europskom parlamentu. Zadovoljstvo mi je što je Klub zastupnika EPP-a podržao sve kompromisne amandmane u koje su uključeni spomenuti prioriteti. Između ostalog, izgradnjom međunarodnog željezničkog pravca Zagreb – Maribor – Graz ojačat će se domaća konkurentnost i smanjiti vrijeme putovanja. Nadalje, uključivanjem željezničke veze Trst – Buzet spriječit će se izolacija Istre od drugih dijelova mreže TEN-T, a Luka Ploče dobiva novu geostratešku dimenziju. Uključivanje hrvatskih prioriteta u transeuropske pravce znači i lakše financiranje tih projekata.' - kazao je Sokol.

Nakon što je Odbor TRAN izglasao zakonodavno izvješće, o razvoju transeuropske prometne mreže (TEN-T) pregovarat će se s državama članicama.