×

Građani zaslužuju kvalitetniji zdravstveni sustav te jednaku dostupnost lijekova, a prvi korak je zajednička javna nabava

22.04.2022

Na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u razmjeni mišljenja sa Stellom Kyriakides, povjerenicom Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.

„EU mora težiti proširenju zajedničke javne nabave skupih i inovativnih lijekova za liječenje raka i rijetkih bolesti. Trenutno svaka država članica, ponajviše zbog različitih financijskih mogućnosti njihovih zdravstvenih sustava u tome zadržava svoj pristup, zbog čega su najviše na gubitku pacijenti. Zajedničkom javnom nabavom EU će sniziti trenutne visoke cijene lijekova te će se ojačati pregovarački položaj manjih i slabije razvijenih država članica, poput Hrvatske. U konačnici, građanima će se omogućiti bolja dostupnost skupih lijekova u svim dijelovima Unije“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Direktivom o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi iz 2011. pacijentima u EU želi se zajamčiti ostvarivanje prava na pristup sigurnoj i visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i izvan granica njihovih matičnih država u Uniji. Tim se pravima također želi omogućiti uža suradnja među državama članicama u području e‑zdravstva i liječenja rijetkih bolesti, među ostalim uspostavom europskih referentnih mreža za rijetke, slabo raširene i složene bolesti.

„Unatoč tome što je prekogranična zdravstvena zaštita i dalje marginalna u usporedbi sa zdravstvenom zaštitom koja se pruža unutar država članica, u nekim situacijama pacijentima je najprikladnija zaštita dostupna u drugoj državi članici koja nije njihova matična zemlja. EU svojim građanima jamči prekograničnu zdravstvenu zaštitu te otvara mogućnost za liječenje u inozemstvu. Mogućnost pacijenata da donose slobodan odabir kada je riječ o pristupu prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti može uvelike poboljšati njihove šanse za brže i uspješnije liječenje. Hrvatski građani moraju imati jednak pristup zdravstvenim uslugama i kvalitetnim programima prevencije i ranog otkrivanja karcinoma kao i građani najrazvijenijih zemalja i na tome radim od prvog dana mandata. Naši građani zaslužuju pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav stoga im moramo osigurati jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Sokol je na kraju pozdravio stvaranje europskog podatkovnog prostora u zdravstvu kojim će se promicati bolja razmjena i dostupnost različitih vrsta zdravstvenih podataka (elektronički zdravstveni kartoni, genomski podaci, podaci iz registara pacijenata itd.), ne samo u svrhu potpore pružanju zdravstvene skrbi (tzv. primarna uporaba podataka), nego i u svrhu zdravstvenih istraživanja i donošenja zdravstvenih politika (tzv. sekundarna uporaba podataka).