×

Dugotrajna ulaganja i razvoj na potresom razorenim područjima u Hrvatskoj, EU mora omogućiti putem kohezijske politike

01.02.2021

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je danas na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) na kojoj je govorio o dugoročnim posljedicama krize COVID-19 koje će ostaviti traga na cjelokupnom gospodarstvu, ali će se najviše vidjeti i osjetiti na zdravstvenom sektoru.

Iako je kohezijska politika jedan od glavnih izvora financiranja zdravstvene infrastrukture, nužno je staviti dodatni naglasak na podršku zdravstvenim sustavima za nadolazeće razdoblje – istaknuo je zastupnik Sokol.

Također, zastupnik Sokol osvrnuo se na potresom pogođena područja u Hrvatskoj koja spadaju u nerazvijena odnosno ruralna područja te je spomenuo instrumente koje Hrvatska ima i koje bi trebala imati na raspolaganju od strane EU.

Hrvatska će imati na raspolaganju sredstva iz Fonda solidarnosti EU, koji prvenstveno služi za hitne intervencijske mjere, uklanjanje oštećenja i privremeno zbrinjavanje stanovništva, ali to nije dovoljno.  Postoji nužnost dugoročnog ulaganja i razvoja u razorena područja putem kohezijske politike od strane EU da bi stanovništvo moglo nastaviti normalno živjeti na područjima koja su pogođena prirodnom katastrofom – rekao je Sokol.

Zastupnik Sokol je pozvao na dodatna ulaganja u koncept pametnih sela budući da su ruralna područja od iznimne važnosti za Hrvatsku.