×

Izmjena pravila o označavanju meda pobjeda je za sve hrvatske proizvođače meda

21.04.2023

Nakon što je Europski parlament usvojio Mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) o Strategiji 'od polja do stola' čiji sam izvjestitelj u Klubu zastupnika EPP-a, Europska komisija danas je predložila izmjene Direktive o medu.

Europska komisija danas je predložila izmjenu pravila o označavanju meda. Ovo je velika pobjeda koju sam ostvario za sve potrošače, a posebno za proizvođače meda u Hrvatskoj. Ujedno, to je dokaz da se unatoč snažnom lobiranju interesnih skupina upornim radom može zaštititi interes građana. Od kada sam imenovan izvjestiteljem za Strategiju 'od polja do stola' kontinuirano upozoravam na opasnost od uvoza patvorenog meda iz trećih država, posebno Kine. Med je jedan od proizvoda koji se najčešće patvori, a Europska unija je zbog velike potražnje prisiljena na uvoz meda. Do sada je situacija bila takva da su se potrošači pri kupnji meda susretali s oznakama „mješavina meda iz EU-a”, „mješavina meda koji nije iz EU-a” i „mješavina meda iz EU-a i meda koji nije iz EU-a”. Od početka pregovora tvrdio sam da potrošač prilikom kupnje mora znati točno iz koje države dolazi med, a ako se radi o mješavini meda, mora znati i o kojem udjelu meda iz koje države se radi. Novim pravilima neodređene oznake o mješavini meda šaljemo u povijest. Naime, ako med potječe iz više od jedne zemlje, prema prijedlogu Komisije, na oznaci će biti obvezno navođenje zemlje ili zemalja podrijetla u kojima je med sakupljen. Međutim, prijedlog Komisije nije dovoljno ambiciozan i zato ću se boriti da potrošači osim zemlje podrijetla znaju i točan udio meda iz pojedine države ako se radi o njegovoj mješavini.

Nakon što je Europska komisija predstavila prijedlog izmjene Direktive o medu, Europski parlament i Vijeće sada će morati usuglasiti svoja stajališta o prijedlogu Komisije.