×

Novi član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u EU parlamentu

23.02.2022

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol službeno je postao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta. Uz ENVI, zastupnik Sokol član je Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). U skladu s prioritetima svoga mandata – potrošačkim pravima, pravima pacijenata te smanjenju ekonomske, teritorijalne i socijalne nejednakosti uz pomoć kohezijske politike, zastupnik Sokol je i član Odbora za regionalni razvoj (REGI) te je bio član Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) koji je sa svojim radom završio krajem prosinca prošle godine.

ENVI odbor brojem članova najveći je odbor EU parlamenta koji u svome radu naglasak stavlja na zdravstvo. Sokol će tako nastaviti svoj intenzivan i dugotrajan rad u tom području s naglaskom na sljedeće prioritete: jednak pristup zdravstvenoj zaštiti na području cijele EU, prekograničnu zdravstvenu zaštitu odnosno lakši pristup liječenju u inozemstvu, zajedničku javnu nabavu da bi se građanima omogućila bolja dostupnost skupih lijekova te izgradnju sveobuhvatne zdravstvene infrastrukture i smanjenje postojećih nejednakosti.

„Članstvo u ENVI odboru dodatan je korak mog zalaganja za poboljšanje životnih uvjeta svih građana Europske unije, naročito u području zdravstva. Vjerujem da ćemo radom odbora oplemeniti sve napore kroz poboljšanje zdravstvenih, ali i socioekonomskih uvjeta i preduvjeta za nastavak još boljeg života i rada svih građana EU”, naglasio je doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

„Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 još je jednom pokazala da je zdravlje prioritet građana te zbog toga nejednakosti u prevenciji i liječenju na području cijele Unije moraju biti svedene na minimum. Od početka svog mandata zalažem se za pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav na razini EU u kojem ne postoje građani prvog i drugog reda“ – istaknuo je Sokol dodavši da je upravo zdravstvo područje u kojem daje svoj maksimalan profesionalni doprinos budući da su zdravstvene teme usko povezane uz njegovo područje interesa.

Novo članstvo zastupnika Sokola došlo je tek nekoliko dana nakon izglasavanja BECA Izvješća „Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji“ u čijoj je pripremi Sokol kao član Posebnog odbora sudjelovao predlaganjem 166 amandmana, od kojih su gotovo svi prihvaćeni.