×

Instrumentima Europske unije moramo žurno poboljšati uvjete u domovima, broj preminulih štićenika je vrlo visok

08.10.2020

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja se zbog pandemije održava u Bruxellesu. Tijekom rasprave o temi utjecaja izbijanja COVID-19 na ustanove za dugotrajnu skrb, osvrnuo se na vrlo visoke brojke koje se odnose na smrtnost štićenika tih ustanova

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja se zbog pandemije održava u Bruxellesu. Tijekom rasprave o temi utjecaja izbijanja COVID-19 na ustanove za dugotrajnu skrb, osvrnuo se na vrlo visoke brojke koje se odnose na smrtnost štićenika tih ustanova:

- Postoje jasne indicije da korisnici ustanova za dugotrajnu skrb čine veliki udio smrtnih slučajeva od COVID-19. U europskim državama smrtni slučajevi korisnika ustanova za dugotrajnu skrb čine od 37 do čak 66 % svih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, rekao je Sokol.

Posljedica je to akutnih problema takvih ustanova, koji se ne mogu riješiti samo testiranjem i ranim otkrivanjem, nego izgradnjom i ciljanim planiranjem kojim bi zadovoljili sve infrastrukturne potrebe ustanova za dugotrajnu skrb. Generalno starenje populacije te manjak zdravstvenih stručnjaka gorući su izazovi u Uniji koje je nužno pod hitno prioritizirati te implementirati u sve politike i akcijske planove. Hrvatska na gotovo milijun starijih od 65 ima tek oko 37 tisuća kreveta u ustanovama za dugotrajnu skrb, izvijestili su iz ureda zastupnika Sokola.

U svom govoru, Sokol je naglasio da Europska unija ima financijske i regulatorne instrumente kojima može značajno utjecati na poboljšanje uvjeta u ustanovama za dugotrajnu skrb te da se s njima mogu i smanjiti razlike u kvaliteti zdravstvene skrbi na području Unije.

- Mehanizam za oporavak i otpornost te Europski fond za regionalni razvoj ključni su za infrastrukturna unaprjeđenja, a Europski socijalni fond za poboljšanje radnih uvjeta te usavršavanje znanja i vještina zdravstvene radne snage. Također, ciklusi europskog semestra moraju se koristiti kao kontrola provode li učinkovito države članice nužne zdravstvene reforme, između ostalog i po pitanju ustanova za starije i nemoćne. Svi životi u EU jednako su važni i moramo koristiti sve mogućnosti da zaštitimo najranjiviji dio naše zajednice, zaključio je Tomislav Sokol.