×

Mehanizmom za koji sam se izborio riješit će se problem nestašice medicinske opreme u budućim zdravstvenim krizama

13.09.2021

Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu kritizirao je danas sporu reakciju Svjetske zdravstvene organizacije na pandemiju bolesti COVID-19 i zatražio bolju pripremljenost Europske unije za buduće zdravstvene ugroze. Doc. dr. sc. Sokol, izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za zakonodavno mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) govorio je u sklopu rasprave o zdravlju i prevenciji bolesti, a na temu prijedloga Uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju. Govoreći na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta zastupnik Sokol istaknuo je da gradeći europsku zdravstvenu uniju štitimo naše građane od sadašnjih i budućih zdravstvenih ugroza.

'Do danas je u Europskoj uniji zabilježeno više od 759 000 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću COVID-19. U takvim okolnostima čak 66 % naših građana smatra da Europska unija treba imati veće ovlasti u području zdravstva. Ipak, čak i unutar postojećih ovlasti, Europska unija može i mora učiniti više u suzbijanju zdravstvenih prijetnji koje nadilaze državne granice. Danas je sasvim jasno da je Svjetska zdravstvena organizacija kasnila s proglašenjem pandemije. Donošenjem ove Uredbe, dobivamo instrument kojim možemo proglasiti izvanredno stanje u području javnog zdravlja neovisno o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.' - naglasio je Sokol zahvaljujući kojem je u tekst Izvješća unesen i mehanizam prethodnog odobrenja za izvozna ograničenja na zaštitnu opremu i medicinske proizvode.

'U jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme i medicinskih proizvoda uvele su izvozna ograničenja na maske, rukavice i respiratore čime su zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti, a naše građane izložili nestašici takve opreme. Prema mom prijedlogu, koji je usvojen kao dio Izvješća, države članice prvo bi morale zatražiti odobrenje Europske komisije da bi uvele ograničenja na izvoz medicinske opreme u druge države članice što do sada nije bio slučaj. To je posebno značajno za one države članice koje nemaju razvijenu vlastitu proizvodnju medicinske opreme. Predloženim mehanizmom dakle štitim interese naših državljana koji više neće biti izloženi opasnosti od nestašice ključne opreme u kritičnom trenutku zdravstvene ugroze.' - zaključio je Sokol.

Sokol se tijekom pregovora izborio i za uspostavljanje sigurnih graničnih koridora kojima bi se osigurao normalan protok robe u slučajevima zatvaranja granica što je konkretan jamac zaštite interesa potrošača.