×

Sokol pozvao europske institucije da nastave snažno podupirati razvoj umjetne inteligencije jer ona pruža mogućnost učinkovitijeg liječenja zloćudnih bolesti

27.05.2021

U okviru sjednice Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta održano je javno saslušanje na temu „Korištenja potencijala umjetne inteligencije u istraživanju raka i skrbi pacijenata” na kojem je sudjelovao doc.dr.sc. Tomislav Sokol. Prilikom rasprave zastupnici su usmjerili pozornost na uporabu umjetne inteligencije (AI) u istraživanjima raka, liječenju raka i personaliziranoj medicini protiv raka te pitanjima vezanim uz zaštitu podataka. Tijekom saslušanja svoja stajališta iznijelo je osmero vodećih stručnjaka u tom području, uz sudjelovanje Europske komisije.

Zastupnik Sokol je u najavi događaja kazao da će rasprava imati poseban naglasak na zaštiti zdravstvenih podataka i osiguranju privatnosti pacijenata u kontekstu mehanizma razmjene podataka oboljelih, koji je predložen u Europskom planu za borbu protiv raka, a kojeg je Europska komisija predstavila 4. veljače 2021. godine. Istaknuo je važnost pronalaska načina kojima bi Europska unija mogla nastaviti promicati suradnju i razmjenu znanja o potencijalima primjene umjetne inteligencije u svim dimenzijama istraživanja raka, inovacijama, kao i onkološke prakse. Razmjena podataka omogućit će napredovanje i primjenu personaliziranih rješenja u liječenju raka za sve pacijente u Europi.

„Čak polovina naših građana smatra da upravo u zdravstvenom sektoru umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. To potvrđuju i najnovija istraživanja koja pokazuju da algoritmi umjetne inteligencije identificiraju rak dojke s oko 90 posto točnosti u kombinaciji s analizom radiologa. Upotreba umjetne inteligencije u dijagnostici raka posebno može biti korisna nacionalnim zdravstvenim sustavima s manjkom specijalista u pojedinim područjima, poput Hrvatske. U okolnostima u kojima smo borbu protiv raka označili svojim prioritetom, pozivam europske institucije da nastave snažno podupirati razvoj umjetne inteligencije jer ona pruža nadu pacijentima u učinkovitije liječenje zloćudnih bolesti“, istaknuo je tijekom rasprave zastupnik Sokol.

Zaključno, zastupnik Sokol kazao je da se personalizirana medicina, posebice u onkologiji, vodi načelom da je pacijent uvijek na prvom mjestu, s ciljem poboljšanja ishoda liječenja, stoga su digitalna rješenja ključna jer donose izravnu korist za pacijente.