×

Europska komisija predložila je pravo na popravak

22.03.2023

Godinu dana nakon što je u Europskom parlamentu izglasana Rezolucija o pravu na popravak, Europska komisija danas je predložila zakon kojim će olakšati građanima popravak proizvoda. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) od početka sam radio na donošenju Rezolucije o pravu na popravak i ponosan sam što je Europska komisija zahvaljujući mom angažmanu konačno predložila ovaj zakon.

Potrošači mi se stalno javljaju žaleći se da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstava, da na tržištu nisu dostupni zamjenski dijelovi potrebni za popravak i da je popravak, osim što je dugotrajan, nerijetko i skup. Najčešće spominju kvarenje mobitela, perilica za rublje i ostalih kućanskih proizvoda. Zato sam se od početka mandata odlučno zalagao za donošenje novog zakona koji će potrošačima jamčiti pravo na popravak. Naime, istraživanja su pokazala da bi 77 % građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo. Zadovoljstvo mi je stoga što je Europska komisija konačno predložila ovaj zakon. Prema novim pravilima potrošač će imati pravo na popravak unutar i izvan zakonskog jamstva. Izvan zakonskog jamstva potrošač će imati pravo na popravak proizvoda 5-10 godina nakon kupnje. Procjenjuje se da će potrošači u EU zbog novog zakona ostvariti uštede u iznosu od 176,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina.

Nakon što je Europska komisija predložila zakon sada Europski parlament i Vijeće moraju usuglasiti stajališta, a očekuje se da bi se nova pravila mogla primjenjivati od 2026. godine.