×

Za uspješnost Europskog plana borbe protiv raka važno je ostvariti jednak pristup zdravstvenoj zaštiti

12.02.2020

Na prošlotjednom predstavljanju Europskog plana borbe protiv raka motivirajuće i ohrabrujuće djelovali su govori pacijenata koji su pobijedili rak, predsjednice Komisije Ursule von der Leyen te povjerenice za zdravlje i sigurnost hrane Stelle Kyriakides

Rak je jedan od glavnih prioriteta Europske komisije u području zdravstva. Na prošlotjednom predstavljanju Europskog plana borbe protiv raka motivirajuće i ohrabrujuće djelovali su govori pacijenata koji su pobijedili rak, predsjednice Komisije Ursule von der Leyen te povjerenice za zdravlje i sigurnost hrane Stelle Kyriakides. U planu su utvrđena četiri stupa za borbu protiv raka: prevencija, rana dijagnoza, liječenje te kontrolni pregledi.

Podsjećamo kako je u svom govoru na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol (HRZ/EPP) naglasio kako je za uspješnost borbe protiv raka nužno riješiti problem nejednake dostupnosti zdravstvenoj zaštiti u različitim regijama Europske unije.

Istaknuo je kako Europska unija ima regulatorne i financijske instrumente da Plan zaživi, a svim građanima Europske unije pruži ujednačena i kvalitetna zdravstvena skrb, neovisno o tome gdje žive.

Nejednakost razvijenosti EU je činjenica, kako u ekonomskom smislu, tako i zdravstvenom. Ovim putem apeliram na Europsku komisiju da sve ove činjenice uzme u obzir prilikom izrade višegodišnjeg financijskog okvira. Samo investiranje kroz kohezijsku politiku i centre izvrsnosti za liječenje bolesti mogu doista omogućiti jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svima u EU“ - zaključio je Sokol.