×

Sokol u Bruxellesu snažno osudio napade na Hrvate u Crnoj Gori

23.04.2021

Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je danas u Bruxellesu na sjednici Izaslanstva Europskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore. Tom prilikom Sokol se snažno zauzeo za zaštitu interesa hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U svom obraćanju upozorio je na probleme s kojima se pripadnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori susreću.

‘U zadnje vrijeme primjećuje se porast ekstremizma u Crnoj Gori i napada na pripadnike našeg naroda, što nerijetko uključuje i napade na njihov tjelesni integritet i imovinu. Prijetnje koje pripadnici našeg naroda u Crnoj Gori učestalo dobivaju pretežito dolaze od strane srpskih nacionalista. Bojim se da se ovdje radi o sustavnim i unaprijed osmišljenim napadima koji za cilj imaju zastrašiti Hrvatice i Hrvate koji njeguju i čuvaju svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori. Pozvao sam stoga europske institucije da budno prate stanje u Crnoj Gori i da ne dopuste napade na pripadnike tamošnjeg autohtonog hrvatskog naroda pa makar to značilo i korištenje političkog pritiska na Crnu Goru s europske razine.’ - istaknuo je Sokol te je dodao da postoje i saznanja o tome da su Hrvatima u Crnoj Gori bojom označavani kućni pragovi. ‘To neodoljivo podsjeća na perfidne prakse iz nekih prošlih vremena. Takvo što smatram apsolutno nedopustivim i iskoristit ću sva dostupna sredstva da pitanje zaštite pripadnika hrvatskog naroda u bilo kojoj državi svijeta postavim visoko na listu prioriteta međunarodne zajednice!’ - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, sjednica Izaslanstva Europskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore održava se samo nekoliko dana nakon što je nadležni Odbor za vanjske poslove usvojio Izvješće o Crnoj Gori za 2019. i 2020. U tom izvješću Europski parlament oštro je osudio verbalne i fizičke napade i zastrašivanje nacionalnih manjina u Crnoj Gori te naglasio potrebu za njihovom zaštitom.