×

Sokol na koferenciji 'Dekodirajmo rak' naglasio nejednaku zdravstvenu zaštitu pacijenata i nestašicu lijekova realnim problemima na kojima moramo raditi

29.05.2020

U Zagrebu, 29. svibnja 2020. – Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na tematskoj konferenciji 'Dekodirajmo rak - za sljedeće desetljeće' zaključio je aktivnosti vezane uz  obilježavanje Europskog tjedna borbe protiv raka. - Ova inicijativa vrlo je važna za sve građane u Hrvatskoj, jer se nalazimo pri samom vrhu Europske unije po smrtnosti od raka-  izjavio je Sokol ističući kako gotovo 20 posto populacije Hrvatskoj na izravan ili neizravan način osjeća posljedice raka. Također, zastupnik je u svom izlaganju istaknuo podatak da se Hrvatska nalazi na samom začelju Europske unije po preveniranju raka, kao i zabrinjavajući trend da je rak drugi najčešći uzrok smrti iza kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj.

Svjestan potrebe za redovitim liječničkim pregledima te potrebe za podizanjem standarda zdravstvenih sustava, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku Europske unije, zastupnik Sokol se od početka svog mandata u Europskom parlamentu zalagao za podizanje svijesti o važnosti zdravstva. Stoga je  početkom godine preuzeo inicijativu s kolegama iz EPP grupacije za pokretanjem Posebnog parlamentarnog odbora za borbu protiv raka koji za cilj ima zajedničkim snagama prevenirati rak te izjednačiti sve zdravstvene sustave članica Europske unije.

Također, zastupnik Sokol sudjelovao je danas i na  online konferenciji Europskog skupa mladih (EYE) na temu pružanja prilike novim generacijama za utjecaj na politiku Europske unije. Tijekom jednosatnog održavanja, digitalni sudionici imali su priliku raspravljati o ulozi EU tijekom krize izazvane globalnom pandemijom koronavorusa.

Globalna pandemija koronavirusa dodatno je ubrzala potrebu za brzom reakcijom Europske unije. - Značajno povećanje financijskih sredstava za zdravstvo u prijedlogu novog višegodišnjeg proračuna Europske unije govori o ambiciji EU da se uhati u koštac sa svim javnozdravstvenim izazovima. Preveniranje,  visokokvalitetna zdravstvena zaštita, objedinjena javna nabava medicinske opreme i lijekova te ulaganje u istraživanja moraju biti ključne točke za buduću provedbu zdravstvenih politika- naglasio je Sokol.

Kako bi se postigla jednakost zdravstvenih sustava unutar Europske unije potrebno je stalno poticati potrebu za pozitivnim promjenama. Većinu oboljenja od raka moguće je spriječiti pravovremenom reakcijom, stoga je nužno kontinuirano slati poruke poput ovih za vrijeme obilježavanja Europskog tjedna raka. - Osobno sam pokrenuo inicijativu unutar Parlamenta kojom želim pozvati Komisiju na alociranje financijskih sredstava za prekograničnu zdravstvenu skrb. Problemi poput nestašice lijekova, stanja lijekova za rijetke bolesti i nejednake zdravstvene zaštite pacijenata realni su problemi koje naglašavam u svojim aktivnostima. Svi zaslužujemo pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav- za kraj je zaključio Sokol.