×

Zastupnik Sokol ključni govornik na Happy hour of free speech

24.10.2019

Zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) sudjelovao je kao ključni govornik na događaju Happy hour of free speech. Radi se o razgovorima koji se održavaju tijekom svake plenarne sjednice u Strasbourgu u organizaciji Paneuropean radne skupine. Tema današnjeg Happy hour of free speecha bila je „Vodstvo na lokalnoj i regionalnoj razini“ (leadership on local and regional level).

Uz zastupnika Sokola kao govornici sudjelovali su Lukas Mandl (EPP), Judith Klaiber (istraživačica u polju vodstva i vrijednosti) te Magnus Berntsson (predsjednik Assembly of European Regions).

Zastupnik doc. dr. sc. Sokol predstavio je hrvatski model lokalne i područne (regionalne) samouprave te pohvalio porezne reforme Vlade Andreja Penkovića. Govornici su se složili kako su reforme pozitivno utjecale na neovisnost jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj te da je takav model pravi smjer prema jakim, samostalnim i prosporitetnim lokalnim jedinicama za sve države članice Europske unije.

Judith Klaiber predstavila je svoja istraživanja putem kojih je dokazala kako je u digitalnom razdoblju vodstvo bitno za ostvarenje načela supsidijarnosti na razini EU regija.

Gospodin Berntsson istaknuo je kako je važno prepoznati interese i potrebe regija, što se najbolje može ostvariti razmjenom najboljih praksi te razgovorima na događajima poput današnjeg.

Tomislav Sokol zaključio je kako bez jake lokalne i regionalne samouprave slabe učinci kohezijske politike te kako se poreznim reformama u Hrvatskoj ojačao položaj jedinica po pitanju sufinanciranja projekata