×

Sa 150 amandmana na Direktivu o potrošačkim kreditima predlažem zabraniti bankama da potrošačima šalju nezatražene kreditne kartice

08.03.2022

Govoreći u svojstvu izvjestitelja Kluba zastupnika EPP-a za Direktivu o potrošačkim kreditima, doc. dr. sc. Tomislav Sokol na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu nedopuštenom je ocijenio praksu banaka koje potrošačima na kućne adrese šalju nezatražene kreditne kartice ili im bez njihovog zahtjeva povećavaju prekoračenja na tekućim računima.

‘Od početka krize uzrokovane bolešću COVID-19, čak 6 od 10 potrošača susrelo se financijskim poteškoćama. U takvim okolnostima brojni potrošači javljali su mi se s primjedbama da su im banke na kućnu adresu slale nezatražene kreditne kartice ili da su im jednostrano povećavale limite dopuštenog i prešutnog prekoračenja na tekućim računima. Takve prakse banaka moraju odmah prestati jer one štete financijskim interesima potrošača koji često nisu ni svjesni povećanja limita zaduženja.’ - istaknuo je Sokol koji je na Prijedlog Direktive o potrošačkim kreditima uložio 150 amandmana s ciljem povećanja razine zaštite potrošača. Između ostalog, Sokol amandmanima predlaže zabraniti bankama da potrošačimašalju nezatražene kreditne kartice na kućne adrese ili da im jednostrano povećavaju limite prekoračenja na računima.

‘Svoju poziciju izvjestitelja europskih pučana iskoristio sam i da bih na dnevni red stavioproblem prešutnih prekoračenja s kojima se građani susreću u Hrvatskoj ali i diljem Europske unije. Primjerice, podaci govore da se i u Francuskoj potrošači, njih 30 milijuna, koriste ‘minusima’ na računima, od čega se njih 60 posto koristi i prešutnim prekoračenjima. Trenutni tekst Direktive u dovoljnoj mjeri ne štiti potrošače jer ostavlja mogućnost financijskim institucijama da traže povrat prešutnog prekoračenja bez da su pritom obvezne potrošačima ponuditi mogućnost obročne otplate.’ - istaknuo je Sokol te kazao da to predstavlja povećan rizik za potrošače zbog čega smatra da postoji prostora za poboljšanje teksta Direktive.