×

Tomislav Sokol: „Jačanjem Europske agencije za lijekove spriječit ćemo buduće zdravstvene krize“

08.07.2021

Povodom rasprave koja se je održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu jačanja uloge Europske agencije za lijekove u pripravnosti za krizne situacije i upravljanju njima u području lijekova i medicinskih proizvoda, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol naglasio je nužnost donošenja zakonodavnog okvira u vidu Uredbe da bi se Europska unija bolje pripremila za nadolazeće zdravstvene krize.

„Svi se sjećamo različitih prošlogodišnjih početnih odgovora na pandemiju na nacionalnoj razini, zatvaranja granica, odbijanja pomoći u vrijeme potražnje za medicinskim materijalom te nam se to više ne smije dogoditi. Komisija i Europska agencija za lijekove su u tom razdoblju morale djelovati uspostavom ad hoc struktura da bi se postigao bolji i koordiniraniji odgovor država članica na pandemiju – istaknuo je zastupnik Sokol.

Uredba omogućuje Europskoj agenciji za lijekove da bolje predvidi moguću nestašicu lijekova i osigura njihov pravodobni razvoj, s ciljem poboljšanja sposobnosti EU-a da odgovori na hitne zdravstvene probleme.

„Iz trenutne pandemije COVID-19 Europska unija je zasigurno izvukla pouke te je stoga cilj ove Uredbe omogućiti donošenje odgovarajućeg institucionalnog okvira za suočavanje s izvanrednim stanjima poput onoga koje sad proživljavamo, bez improvizacija, s jasnim ovlastima i pravnim temeljem za aktivniju ulogu institucija Unije“ – rekao je zastupnik Sokol.

Cilj Uredbe je ojačati Agenciju da bi ista mogla pružiti koordinirani odgovor na razini EU-a za nadolazeće zdravstvene krize nadgledanjem i ublažavanjem rizika od nestašice lijekova i medicinskih proizvoda te pružanjem znanstvenih savjeta o lijekovima koji mogu imati potencijal za liječenje. Također, jačanjem uloge Agencije doći će do dodatnog koordiniranja studija za praćenje učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te koordiniranja kliničkih ispitivanja.

„Nužno je da se na razini Unije uspostave jasne institucionalne strukture poput upravljačkih skupina u sklopu Agencije koje mogu imati horizontalni pogled na funkcioniranje lanaca proizvodnje i opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te koje su u stanju koordinirati odgovore na izvanredna stanja, kojima će se spriječiti jednostrane i kratkoročne reakcije poput onih prošle godine“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Ukoliko se želi spriječiti nestašice lijekova, potrebno je poboljšati transparentnost uz pomoć sredstava koja nam omogućuju uvid u to koje zalihe imamo, gdje se iste nalaze te tko s njima upravlja. Potrebno je povezati te podatke na nacionalnoj i europskoj razini radi pronalaženja rješenja, te primjenom tih podataka izraditi prognoze i predvidjeti moguće probleme“ – zaključio je zastupnik Sokol.