×

Kohezijska sredstva ključna su kako bi se zdravstveni sektor i sektor turizma oporavili od pandemije i postali otporniji na iduće krize.

24.02.2021

Na današnjoj sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u razmjeni mišljenja i iskustava s predsjednikom Bundesrata Reinerom Haseloffom koji je ujedno i  predsjednik njemačke savezne države Saska-Anhalt i drugim političkim predstavnicima pojedinih regija Unije u svezi implementacije i iskorištavanja sredstava kohezijske politike tijekom pandemije COVID-19 u regijama EU.

„Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 imala je golem ekonomski utjecaj na europsko društvo i na gospodarstvo općenito. Međutim, najveći utjecaj pandemije nije bio horizontalan već je nekoliko sektora najviše pogođeno, prvenstveno zdravstveni sektor te sektori turizma i ugostiteljstva te će se upravo oni najduže oporavljati od posljedica krize. Pojedine države članice koje u velikoj mjeri ovise o sektorima poput turizma najviše su nastradale u ovoj krizi. Shodno tome, kohezijska politika predstavlja ključan element u kvalitetnom oporavku najpogođenijih sektora te kako bi se osigurala njihova otpornost na buduće krize“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Zaključno, zastupnik Sokol pozdravio je fleksibilnost kohezijskih programa kojima se pomaže državama članica da puno brže reagiraju i saniraju štete u svojim gospodarstvima.