×

Nikakva srpska hegemonija potpomognuta ruskim novcem i utjecajem neće i ne može proći

19.05.2022

Hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol prozvao je Srbiju zbog nekonzistentne politike koju provodi kad su u pitanju odnosu s Rusijom, u zapaženom govoru koji je održao prvog dana ovotjednog plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Bruxellesu. Sokol je stoga pozvao Europsku uniju da od Srbije zatraži usklađivanje politike prema Rusiji te je jasno kazao da srpska hegemonija potpomognuta ruskim novcem i utjecajem neće proći.

'I dok je čitava Europska unija ujedinjena u osudi ruske invazije na Ukrajinu, Srbija, koja želi postati dijelom Europske unije, odbija nedvosmisleno osuditi ruska postupanja i uvesti im ekonomske sankcije. Doduše, Srbiji rat nije stran. Upravo je odande devedesetih godina pokrenuta agresiju na Republiku Hrvatsku koja je rezultirala u tisućama pobijenih vojnika i civila te golemim materijalnim razaranjima. Nažalost, i danas se iz Srbije pokušava destabilizirati susjedne zemlje poput Crne Gore, kojoj se od strane prosrpskih krugova često negira i samo pravo na postojanje i vlastiti identitet.' - kazao je Sokol.

'Ironično je da danas službeni Beograd uvjerava zapadne sile u svoju predanost europskim vrijednostima dok provodi ovakvu politiku. Stoga je krajnji čas da Europska unija od Srbije zatraži da se odredi - stoji li doista uz europske vrijednosti ili pripada istoku. Jedno je međutim sigurno: nikakva srpska hegemonija potpomognuta ruskim novcem i utjecajem neće i ne može proći.' - zaključio je Sokol.