×

Nakon prehrambenih proizvoda, istražit ćemo prodaju li našim građanima lošije deterdžente, kozmetiku i higijenske potrepštine

03.09.2020

Zastupnik Tomislav Sokol svojim glasom podržao je odobravanje dodatnih financijskih sredstava za provođenje sustavnog istraživanja o različitoj kvaliteti i sigurnosti prehrambenih i neprehrambenih proizvoda na zajedničkom europskom tržištu.

Na današnjoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol svojim glasom podržao je odobravanje dodatnih financijskih sredstava za provođenje sustavnog istraživanja o različitoj kvaliteti i sigurnosti prehrambenih i neprehrambenih proizvoda na zajedničkom europskom tržištu. Naime, Zajednički istraživački centar Europske komisije ranije je ove godine prezentirao rezultate provedenog istraživanja o različitoj kvaliteti prehrambenih proizvoda kojim je utvrđena prisutnost različite kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu kod gotovo trećine ispitanih uzoraka.

Sokol: 'Neću odustati dok god se nepoštene prakse u cijelosti ne zabrane'

„Ovom inicijativom idemo još dublje u problematiku jer će istraživanje obuhvatiti ne samo prehrambene, nego i neprehrambene proizvode kao što su deterdženti, higijenske potrepštine i kozmetika, a što do sada nije bio slučaj. Vrijeme je da našim građanima pružimo nedvojbene odgovore na pitanja o postojanju različite kvalitete svih proizvoda. Za razliku od dostupnog istraživanja, ovo će na sustavan, metodičan i sveobuhvatan način ispitati kvalitetu proizvoda na znatno većem uzorku i u svim državama članicama“ - ističe Sokol.

Podsjetimo, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) većinom glasova podržao je amandman kojim se traži alokacija dodatnih sredstava za provođenje istraživanja o različitoj kvaliteti prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

„Moramo jačati europski sustav pravne zaštite potrošača i osigurati da potrošači prilikom kupnje imaju sve informacije koje su im bitne za donošenje odluke o kupovini. Različita kvaliteta proizvoda apsolutno je neprihvatljiva i zato treba inzistirati na boljoj implementaciji europskog zakonodavstva i mehanizama njegove kontrole. Kao izvjestitelj EPP-a za Mišljenje o strategiji Europske komisije 'Od polja do stola', stožernom dokumentu europskog Zelenog plana, nametat ću ovu temu na europsku agendu dok god se nepoštene prakse u cijelosti ne zabrane“, zaključio je zastupnik Sokol.