×

Zastupnik Sokol izborio se za zajedničku europsku nabavu lijekova

16.07.2021

Na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta aktivno je sudjelovao zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol. Tijekom sjednice održano je predstavljanje nacrta Izvješća „Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji“ izvjestiteljice Véronique Trillet-Lenoir. Izvješće predstavlja doprinos Parlamenta Europskom planu za borbu protiv raka. Izvješće će procijeniti mogućnosti za jačanje i poboljšanje ključnih područja Plana.

Zastupnik Sokol je na početku sjednice podsjetio: „Europska komisija 3. veljače usvojila Europski plan za borbu protiv raka, koji je objavljen prvenstveno zaslugama Europske pučke stranke (EPP) te smo njime prvi put dobili sveobuhvatni program mjera koje obuhvaćaju prevenciju, rano otkrivanje, zdravstvenu skrb i kasniju zaštitu svih oboljelih od raka. Drago mi je da je izvjestiteljica u nacrtu teksta ovog izvješća prihvatila prijedloge koje sam iznosio na prethodnim sjednicama Posebnog odbora za borbu protiv raka.“

Tijekom sjednice Sokol je istaknuo: „Založio sam se za uspostavljanje zajedničke nabave i želim se zahvaliti kolegama zastupnicima što su prepoznali njenu važnost. Nužno je osigurati jednak pristup cjenovno pristupačnim lijekovima, posebno lijekovima za liječenje raka.  Na ovaj način lijekove ćemo učiniti dostupnima, a države će imati bolje pregovaračke pozicije kod definiranja cijene lijekova.“

U nastavku rasprave Sokol je istaknuo važnost prekogranične zdravstvene skrbi kako bi pacijenti mogli posjetiti liječnike specijaliste koji su najprikladniji za njihovu terapiju, bez nametanja nepotrebnih opterećenja. „Nacrt izvješća smatram dobrim te sam uvjeren da će se kroz amandmane dodatno poboljšati. Osobno ću se založiti za poboljšanje prava pacijenata kroz izmjene Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj zaštite koja će olakšati povrat troškova liječenja. Kao i do sada, snažno ću zagovarati pravo na zaborav, jer izliječeni od raka ne smiju biti diskriminirani po niti jednoj osnovi“ - naglasio je Sokol.

Moramo nastaviti jačanje zdravstvene infrastrukture kroz kohezijsku politiku, posebno u novijim državama članica. „Nejednakost razvijenosti EU je činjenica, kako u ekonomskom, tako i zdravstvenom smislu. Upravo zbog toga, potrebno je investiranje u zdravstvenu infrastrukturu putem kohezijske politike da bi se doista omogućio jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svim građanima Europske unije koji zaslužuju pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav.“ - zaključio je Sokol.