×

Sokol pozdravio usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka: „Sada treba uspostaviti hrvatske centre izvrsnosti iz EU sredstava“

15.12.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu doc.dr. sc.Tomislav Sokol pozdravio je današnje usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka na sjednici Hrvatskog sabora: "Na europskoj razini naporno radim na borbi protiv raka te sam ponosan što je učinjen ovaj bitan korak unaprijed prema realizaciji naših zajedničkih ciljeva te da će svi hrvatski građani osjetiti stvarnu dodanu vrijednost po pitanju unaprjeđenja zdravstva."

Hrvatski sabor usvojio je Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030., kojim želi unaprijediti sveobuhvatno praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti. Strateški okvir sadrži 143 cilja i podcilja te 302 mjere s ciljem poboljšanja zdravlja građana tijekom cijeloga života, smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenja i povećanja kvalitete života oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj.

 

Centri zdravstvene izvrsnosti diljem EU cilj su zastupnika Sokola za koji ima rješenje

Neki od ciljeva Strateškog okvira za koje se eurozastupnik Sokol zalaže u Europskom parlamentu tiču se uspostave centara izvrsnosti za pojedine skupine rijetkih tumora koji će oboljelima osigurati veću kvalitetu zdravstvene skrbi, ranu dijagnozu, dijagnostičku točnost i u kojima će biti dostupna napredna dijagnostika, provođenje istraživanja i programa osposobljavanja zdravstvenih radnika te usmjeravanje pacijenata u centre izvrsnosti u najranijem mogućem stadiju bolesti kako bi se osiguralo optimalno liječenje kroz suradnju s europskim centrima izvrsnosti koji se bave rijetkim tumorom pacijenta.

Strateški okvir postavio je ciljeve za koje se zalažem i kroz svoj rad u Europskom parlamentu i Posebnom odboru za borbu protiv raka. Pojačanim financiranjem zdravstvene infrastrukture putem kohezijske politike omogućila bi se uspostava zdravstvenih centara izvrsnosti u Hrvatskoj i diljem Europe. To bi značilo da bi pojedine ustanove, koje su već vrhunske u pojedinoj vrsti zahvata, postale centri u kojima bi se takvo liječenje pružalo građanima iz cijele Europske unije. Istodobno, hrvatski građani bi mogli u drugim centrima izvrsnosti u toj budućoj razgranatoj mreži diljem Europe dobiti najvišu razinu medicinske usluge za druge zahvate koji su im potrebni, što omogućuje europska Direktiva o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi.“, ističe Sokol.

 

Rak je odgovoran za 27 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, a procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka te je drugi najčešći uzrok. Odgovoran je za 27 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj u 2018. godini, vodeći je uzrok smrtnosti kod osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod žena i 35 posto kod muškaraca. Maligne bolesti predstavljaju jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice, uz brojne uzroke rizika njihova nastanka i razvoja.

„Kada ovim zastrašujućim podacima dodamo i da se u Europskoj uniji rak svake godine dijagnosticira kod 3.5 milijuna osoba, a od te bolesti godišnje umre 1,.3 milijuna osoba, jasno je da moramo činiti više za bolju kvalitetu života građana.”, rekao je Sokol.

Ponovio je da za realizaciju ciljeva Nacionalnog strateškog okvira Hrvatska na raspolaganju ima financijske i regulatorne instrumente na nacionalnoj i EU razini:„Mi, kao donositelji politika, moramo činiti više kako bismo poboljšali zdravlje građana te smanjili incidenciju i smrtnost od raka, posebice jer se 4 od 10 oboljenja od raka može spriječiti. Ciljevi usvojeni u Strateškom okviru ostvarivi su suradnjom nacionalne i europske razine te sam uvjeren da ćemo ih zajedničkim radom ostvariti“, zaključio je Sokol.