×

Korupcija i sukob interesa su važni, ali nisu argument za smanjivanje financijskih sredstava za manje razvijene države EU

18.12.2019

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je u raspravi na temu sukoba interesa i korupcija. Istaknuo je kako se, prema nekim procjenama, troškovi korupcije u Europskoj uniji penju do 120 milijardi eura, što je vrlo blizu njezinog godišnjeg proračuna.

Korupcija | sukob interesa | financijskih sredstava | države EU | Sokol EU

No, korupciju ne generiraju EU financirani projekti, već se problem nalazi u nacionalnim državama i njihovim sredstvima i na njima je da se za to pobrinu, istaknuo je Sokol u govoru. Također je istaknuo kako je pogrešno i manipulirajuće sukob interesa i korupciju koristiti u raspravi oko budućnosti europske kohezijske politike.  – Korupcija i sukob interesa su važni, ali nisu argument za smanjivanje financijskih sredstava za manje razvijene države EU. Slažem se s jačom kontrolom korištenja europskih sredstava, slažem se s borbom protiv korupcije, ali sam isto tako snažno protiv smanjivanju sredstava iz kohezijske politike. Riječ je o temelju europske solidarnosti i glavnom alatu smanjivanja razlika u razvijenosti između zemalja članica EU - zaključio je Sokol.