×

Ograničenje izvoza medicinske opreme između država članica negacija je europske solidarnosti

08.07.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je danas u razmjeni mišljenja s njemačkim saveznim ministrom za gospodarstvo i energetiku Peterom Altmaierom te njemačkom saveznom ministricom pravosuđa i zaštite potrošača Christine Lambrecht koji su participirali u radu Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) povodom njemačkog preuzimanja predsjedanja Vijećem EU.

Zastupnik Sokol čestitao je njemačkoj ministrici na preuzimanju predsjedanja, ali i postavio dva konkretna pitanja. Prvo se tiče sigurnosti proizvoda, prvenstveno zaštitne opreme poput kirurških maski, na zajedničkom tržištu zemalja članica Europske unije, dok se u drugom vratio na vrhunac pandemije koronavirusa u Europi te uvođenje ograničenja izvoza medicinske opreme, ne samo prema trećim državama nego i prema državama članicama. Sokol je podsjetio na problem nedostupnosti medicinskih maski, kao i na činjenicu kako je njih čak sedam milijuna uvezeno, a da nisu zadovoljavale visoke sigurnosne standarde Unije.

No, hrvatski zastupnik je također problematizirao činjenicu da su pojedine države članice za vrijeme vrhunca prvog vala pandemije koronavirusa uvele ograničenja izvoza svojih proizvoda, čime su pod znak pitanja stavile europsku solidarnost, ali i funkcioniranje zajedničkog tržišta. - Europa nije bila spremna za prvi val koronavirusa. Prevelika ovisnost o trećim zemljama, njihovoj medicinskoj opremi i lijekovima je unijela nemir i u naše jedinstveno tržište. Pojedine države članice, prvenstveno one u kojima je koncentrirana proizvodnja, počele su uvoditi ograničenja izvoza potrebnih medicinskih uređaja i opreme i to nije bilo dobro - izjavio je Sokol te istaknuo kako je to predstavljalo veliki korak unatrag u procesu jačanja zajedničkog tržišta, ali i udar na ideju europskog političkog jedinstva i solidarnosti. 

– Nikada se više ne smijemo dovesti u situaciju da velike članice uskraćuju svoje proizvode ostalim državama EU jer tako cijela Unija dolazi u nepovoljnu situaciju. Ograničenje izvoza natjeralo je pojedine države članice, ali i one koje su u procesu pristupanja, da se okrenu drugim globalnim silama, te kod njih potraže opremu za svoje građane. Nama treba jačanje Unije, europske solidarnosti i političkog jedinstva, a ne širenje utjecaja Kine i Rusije na europskom prostoru. Vjerujem da će njemačko predsjedanje to imati na umu- za kraj je zaključio Sokol.