×

Sokol postao izvjestitelj EPP-a za Strategiju 'Od polja do stola' koja je apsolutni prioritet Europske komisije

16.07.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem Europske pučke stranke za mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) o Strategiji 'Od polja do stola'.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem Europske pučke stranke za mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) o Strategiji 'Od polja do stola'.

Naime, Europska komisija je u prosincu prošle godine predstavila svoj Zeleni plan o održivosti i energetskoj neovisnosti Europske unije.  Dio plana je i strategija 'Od polja do stola' koja definira ključne prioritete za postavljanje održivog i zdravog prehrambenog sustava.

- Provedbom ove Strategije postavit ćemo temelje za zdravu i održivu budućnost nas i naše djece.  Pokrećemo niz aktivnosti koje će dugoročno osigurati zdraviju hranu s manje pesticida i aditiva na obiteljskom stolu te potaknuti lokalne proizvođače da se odvaže na povećanje proizvodnje- izjavio je Sokol napomenuvši kako je povećanje samodostatnosti u proizvodnji hrane vrlo važno i to iz dva aspekta. Prvi je veća kvaliteta proizvoda uz poticanje proizvodnje domaćih gospodarstava, a drugi je smanjenje ovisnosti o uvozu hrane iz trećih zemalja, što se za vrijeme trenutne pandemije pokazalo kao nužna potreba.

Važno je naglasiti i kako je riječ o velikom uspjehu hrvatskog zastupnika s obzirom na to da je Strategija uz Plan oporavka apsolutni prioritet Europske komisije i u središtu je Zelenog plana. O tome koliko će kompleksna biti provedba ove Strategije govori podatak da je Akcijskim planom koji prati Strategiju predviđeno donošenje čak 27 zakonodavnih i nezakonodavnih akata u razdoblju do 2024.

- Ovo je vrlo važan korak prema zdravijoj i neovisnoj Europi. Zdravija i pristupačnija hrana lokalnog uzgoja štiti naše potrošače jer će se u svakom trenutku moći informirati što konzumiraju, a važno je napomenuti i kako povećanjem organske proizvodnje štitimo okoliš od nepotrebnih zagađenja i čuvamo bioraznolikost našeg kontinenta- za kraj je zaključio Sokol.