×

Energetska kriza u EU dokazuje da ne smijemo odustati od nuklearne energije

13.09.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je na temu porasta cijena energenata u EU.

„Aktualni porast cijena energenata i poremećaji u opskrbi među najvažnijim su pitanjima koja muče naše građane ove jeseni i to s punim pravom. U ovakvoj situaciji javna vlast mora intervenirati kako bi spriječila poremećaje na tržištu i zaštitila egzistenciju europskih građana, posebno onih socijalno najugroženijih. Pri tome moramo otvoreno govoriti o počinjenim greškama. Energetska kriza pokazala nam je da su pojedine europske zemlje napravile veliku grešku kada su povukle ishitren i populistički potez zatvaranja nuklearnih elektrana te tako samo dodatno povećale ovisnost o Rusiji“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Od druge polovine 2021. cijene energije u EU i svijetu u naglom su porastu. Iako se to u određenoj mjeri očekivalo u kontekstu gospodarskog oporavka nakon pandemije COVID-19, cijene energije uz nesigurnost u opskrbi višestruko su se povećale zbog rata u Ukrajini.

„Nuklearna energija nije samo važna za prijelazno razdoblje prelaska na obnovljive izvore, već predstavlja čisto i jeftino dugoročno rješenje za Europu. Vjetroelektrane i solarne elektrane nikada neće moći samostalno riješiti energetske probleme Europske unije“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Isto tako, moramo smanjiti energetsku ovisnost Unije diversifikacijom izvora i opskrbe energije i u tom kontekstu Hrvatska je bila pametna te je izgradila LNG terminal na Krku usprkos otporu opozicije. LNG terminal pokazao se kao presudan strateški i sigurnosni projekt, budući da je njime osiguran alternativni pravac opskrbe plinom za Hrvatsku koja time postaje geopolitički važno energetsko čvorište za cijelu srednju Europu“ – zaključio zastupnik Sokol.

Budući da trenutno imamo u EU visoke cijene energenata, veliku nesigurnost u opskrbi energijom te ruske prekide isporuke, Sokol se je osvrnuo i na poteze Vlade RH u tom kontekstu.

„Važno je istaknuti da je Vlada RH jedna od najaktivnijih u smislu brige za svoje građane u kontekstu energetske krize, a to vidimo kroz dva poteza. Prvi je izgradnja LNG terminala na otoku Krku te najava daljnjih investicija i podizanje postojećih kapaciteta LNG-a s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska zadovoljava potrebe svog gospodarstva i kućanstava. Na taj način Vlada RH rješava problem nestašice plina i hrvatski građani mogu biti sigurni da će plina biti. Drugi potez tiče se cijena energenata, a radi se o donošenju jednog od najsveobuhvatnijeg paketa mjera u EU čime smo uspjeli zaštititi građane da u tolikoj mjeri ne osjete posljedice energetske krize. U svakodnevnom životu poskupljenje energenata znači i skuplju hranu i usluge za naše građane, naročito one najranjivije, a Vlada novim paketom mjera brine i tome“ – zaključio je zastupnik Sokol.