×

Europska unija dobiva prvi zakon o umjetnoj inteligenciji

14.02.2024

Na zajedničkoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) potvrđen je prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji na kojem sam radio kao potpredsjednik Odbora IMCO. 

Danas smo izglasali prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji kojim su sustavi umjetne inteligencije podijeljeni po kategorijama rizika koji predstavljaju za građane. Zakon tako razlikuje sustave neprihvatljivog rizika, koji su zabranjeni, zatim visokog rizika, ograničenog rizika i minimalnog rizika kod kojih nema nikakvih posebnih zakonskih ograničenja. S tim u vezi kao visokorizičan sustav zabranili smo koncept društvenog vrednovanja kojim se pomoću algoritama može prikupljati širok spektar podataka o građanima i njihovom ponašanju. Da korištenje umjetne inteligencije u svrhu društvenog vrednovanja nije zabranjeno, bilo bi moguće putem nadzornih kamera pratiti ponašanja građana te ih na temelju toga bodovati na ljestvici prihvatljivog ponašanja što je praksa u nedemokratskim državama. S druge strane, omogućili smo korištenje biometrijske identifikacije u stvarnom vremenu na javnim mjestima u svrhu kaznenog progona, sprječavanja terorističkog napada i potrage za nestalima. To je velika pobjeda jer su lijeve političke grupacije u Europskom parlamentu htjele zabraniti korištenje umjetne inteligencije za otkrivanje kaznenih djela čemu smo se mi u Klubu zastupnika EPP-a oštro protivili. Umjetna inteligencija ima ogroman potencijal u zdravstvu ili prometu jer se njome može preciznije dijagnosticirati rak ili bolje upravljati gužvama u prometu. Zato smo propisali da takvi sustavi koji su visokorizični uvijek moraju biti pod ljudskom kontrolom. Drugim riječima, umjetne inteligencije ne treba se bojati već njezino korištenje treba kvalitetno urediti što smo danas i učinili.

Podsjetimo, nakon što su nadležni odbori Europskog parlamenta usvojili novi zakon o umjetnoj inteligenciji, sada će se o njemu odlučivati i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a usvojena pravila primjenjivat će se od 2026. godine.