×

Do 2030. javne usluge u potpunosti moraju biti dostupne putem interneta

14.10.2022

Izvjestitelj Europskog parlamenta za digitalizaciju javne uprave i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol podnio je Parlamentu izvješće kojim traži brzu i učinkovitu digitalizaciju javnih usluga koja će biti popraćena unapređivanjem digitalnih vještina građana. Sokol je zatražio i dovršetak digitalne infrastrukture koja će omogućiti dostupnost brzog interneta posebno u ruralnim područjima i na otocima. Osim toga Sokol je istaknuo da digitalizacija može doprinijeti snižavanju troškova poslovanja malih i srednjih poduzetnika ali i dovesti do veće efikasnosti pravosuđa.

'Europska komisija postavila je ambiciozne digitalne ciljeve pa tako do 2030. ključne javne usluge u potpunosti moraju biti dostupne putem interneta, a 80 % građana trebalo bi se do tada koristiti digitalnom identifikacijom što će im uvelike olakšati pristup digitalnim uslugama. Međutim, istraživanja su pokazala da 42 % građana u EU nemaju osnovne digitalne vještine, zbog čega ostvarivanje digitalnih ciljeva ne bi bilo moguće bez sustavne edukacije građana što sam izvješćem i zatražio. Tu Hrvatska dobro stoji jer su mladi u Hrvatskoj vodeći u EU po digitalnoj pismenosti, međutim kad je u pitanju postotak građana koji digitalno komunicira s javnom upravom, tu je Hrvatska lošije rangirana prema Indeksu digitalne ekonomije i društva (DESI) zbog čega i ovim izvješćem želim Hrvatsku učiniti konkurentnijom u tom području.' - kazao je Sokol te istaknuo najvažnije elemente svog izvješća. 'Potencijal digitalizacije naročito je opipljiv u području pravosuđa. Daljnja digitalizacija može dovesti do značajnog snižavanja troškova i povećanja efikasnosti pravosuđa. Primjerice, paušalni troškovi dostave u ovršnom postupku u cijelosti se mogu ukloniti digitalizacijom što je u interesu građana. Zato sam pozvao Europsku komisiju da istraži najbolje prakse i donese preporuke u području smanjenja troškova ovršnog postupka. Osim toga, zatražio sam potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga što je izrazito važno za hrvatske građane. Također, s obzirom na to da je javna nabava u isključivoj nadležnosti Odbora IMCO čiji sam član, u izvješću koje sam podnio posebno sam se usredotočio na elektroničku javnu nabavu. Naime, primjetan je trend izjavljivanja žalbi od strana koje nisu pobijedile na javnim natječajima samo da bi se odugovlačio postupak što usporava investicije, a svjedoci smo toga bili i u Hrvatskoj. Komisija je svjesna problema pravnih zlouporaba i zbog toga ćemo razmotriti mjere kojima će se stati na kraj takvim štetnim praksama.' - zaključio je Sokol.

Nakon što je Sokol podnio izvješće o digitalizaciji javne uprave sada će ono biti predmetom pregovora između političkih grupacija u Europskom parlamentu, a očekuje se da će ono biti usvojeno početkom iduće godine.