×

Tomislav Sokol: Rano dijagnosticiranje poboljšava ishode raka i stoga je jedna od najvažnijih javnozdravstvena strategija.

18.03.2021

Na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) doc.dr.sc. Tomislav Sokol sudjelovao je na javnom saslušanju o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka. Preventivni pregledi imaju za cilj otkriti određene karcinome ili zloćudne bolesti u ranoj fazi kod zdravih ljudi, prije nego što se pojave prvi simptomi. Tretmani su tada učinkovitiji, povećane su šanse za preživljavanje i oporavak. Slijedom preporuka Europskog vijeća, države članice EU-a uvele su populacijske preventivne preglede u svoje nacionalne planove za kontrolu raka: dojke, grlića maternice i debelog crijeva

Zastupnik Sokol ponovo je upozorio na velike razlike između država članica Europske unije, iako preventivni pregledi i rano otkrivanje bolesti mogu pomoći u spašavanju života, i dalje postoje velike razlike u pokrivenosti nacionalnih programa, kao i pristupa istima. „Moramo iskoristiti inicijative, za poboljšanje preventivnih pregleda, koje predviđa Europski plan za borbu protiv raka, poput Europske sheme za otkrivanje raka, kako bi svi pacijenti imali jednaku mogućnost uspješnog liječenja.“ - istaknuo je Sokol.

Tijekom saslušanja istaknuti su pozitivni primjeri programa preventivnih pregleda, ranog otkrivanja raka te korištenje novih tehnologija, poput umjetne inteligencije, u cilju bržeg i uspješnijeg liječenja. „Preventivni pregledi i rana dijagnoza vitalni su za pravovremenu dijagnozu raka i poboljšanje stope preživljavanja. Iz tog je razloga to ključni dio Europskog plana za borbu protiv raka. Plan ima za cilj poboljšati tri ključna područja ranog otkrivanja raka: pristup, kvaliteta i dijagnostika.“ - naglasio je Sokol.

„Rano dijagnosticiranje raka treba se usredotočiti na što ranije otkrivanje asimptomatskih bolesnika kako bi imali najbolje šanse za uspješno liječenje. Kada je liječnička skrb o raku odgođena ili nepristupačna, smanjuju su se šanse za preživljavanje te se povećava mogućnost komplikacija prilikom liječenja, kao i troškovi zdravstvene skrbi. Rano dijagnosticiranje poboljšava ishode raka pružanjem njege u najranijoj mogućoj fazi i stoga je jedna od najvažnijih javnozdravstvena strategija.“ - zaključio je Sokol