×

Sokol: Potrebno je više EU pomoći za zemlje čija su gospodarstva najviše nastradala

09.04.2020

Tomislav Sokol sudjelovao je na sastanku Odbora za regionalni razvoj. Na početku svog izlaganja, Sokol je istaknuo kako je izvjesno da će pandemija koronavirusa ostaviti iza sebe visoku nezaposlenost u velikom broju europskih zemalja. Stoga je, prema njemu, daljnji rast nezaposlenosti potrebno zaustaviti odmah, i to aktivirajući dodatna sredstva, povrh SURE programa koji je osmišljen kao financijska injekcija za smanjenje rizika u izvanrednim situacijama.

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je na sastanku Odbora za regionalni razvoj koji se zbog trenutnih okolnosti, kao i sve parlamentarne aktivnosti, održava putem dostupnih digitalnih kanala. Na početku svog izlaganja, Sokol je istaknuo kako je izvjesno da će pandemija koronavirusa ostaviti iza sebe visoku nezaposlenost u velikom broju europskih zemalja. Stoga je, prema njemu, daljnji rast nezaposlenosti potrebno zaustaviti odmah, i to aktivirajući dodatna sredstva, povrh SURE programa koji je osmišljen kao financijska injekcija za smanjenje rizika u izvanrednim situacijama. U program izvanrednog spašavanja se treba uključiti i Europska investicijska banka te druge međunarodne institucije koje pružaju financijske zajmove. – Republika Hrvatska trenutno osigurava 4000 kuna mjesečno za sve one koji trpe zbog ove krize. Dugoročno za državni proračun to predstavlja neodrživu stavku, a slična situacija je i u drugim europskim zemljama. Potrebna nam je dodatna podrška, ali i konkretna financijska sredstva za prevladavanja ovih teških izazova koji su pred nama – rekao je Sokol naglasivši nužnost pravovremenog djelovanja europskih institucija sa zemljama članicama.

Zastupnik se osvrnuo i na paket mjera koje je Europska komisija predložila, s ciljem pomoći ugroženom europskom gospodarstvu po principu solidarnosti. – Akcije i prijedlozi Komisije više su nego dobrodošli u ovim izazovnim vremenima. Pozdravljam povećanje fleksibilnosti korištenja europskih i investicijskih fondova, ali određeni dijelovi Komisijinog plana se još uvijek mogu prilagoditi. Sad je pravi trenutak da se načelo solidarnosti koje je jedan od stupova EU pokaže na djelu. Više pomoći treba ići zemljama čija su gospodarstva najviše stradala od ove pandemije – rekao je Sokol.

Sokol je u svom govoru također istaknuo kako će pojedinim sektorima trebati puno više vremena za oporavak, a posebno se osvrnuo na sektor turizma. – Ako ova kriza završi do lipnja ili srpnja, sektori poput industrije ili obrazovanja će dobiti priliku za oporavak i spašavanje poslovne godine, dok za turizam to nije slučaj. Turizam neće preživjeti bez pomoći, a Hrvatskoj on nosi gotovo 20 posto BDP-a. EU zato mora ponuditi dugoročna rješenja za spas sektora – dodao je Sokol.

Na kraju je Sokol rekao kako u ovim teškim trenucima kohezijska politika poprima značajnu ulogu te da će se njenim izravnim i neizravnim učincima pokazati europska solidarnost. Vrijeme je da se „zasuču rukavi“ i pruži snažnija pomoć te konkretnije mjere. – Mjere koje nam nudi Europska komisija imaju dobar smjer, ali nedovoljno su konkretne. Potrebno nam je više financijskih sredstava i to ne samo iz proračuna EU-a, već iz apsolutno svih raspoloživih financijskih instrumenata. Europska gospodarstva su u velikom požaru. Hvala Komisiji na kanistru vode, ali trebaju nam kanaderi. EU ih ima te je vrijeme da ih u potpunosti pokrene – zaključio je Sokol.