×

Ne dopuštam da nas uvjeravaju da je čokolada u Hrvatskoj drukčijeg okusa zato što potrošači ovdje vole više šećera

28.10.2021

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) danas je održano javno saslušanje o različitoj kvaliteti proizvoda na jedinstvenom europskom tržištu. Saslušanje je uslijedilo samo tjedan dana nakon što je Europski parlament na svojoj plenarnoj sjednici usvojio Izvješće o Strategiji ‘od polja do stola’ koje je u cijelosti preuzelo stajalište o različitoj kvaliteti proizvoda koje je kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Odboru IMCO ispregovarao doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

‘U Izvješću podsjećamo da je različita kvaliteta prehrambenih proizvoda neprihvatljiva i da se ona mora u potpunosti suzbiti kako bi se izbjegla diskriminacija i zavaravanje potrošača u Europskoj uniji. Zato sam zatražio i da provedba Strategija ‘od polja do stola’ mora sadržavati odredbe za sprečavanje dvostrukih standarda kvalitete hrane. Potrošači mi se i dalje žale da na policama nalaze prehrambene proizvode za koje se tvrdi da su identični hrani stavljenoj na tržište u drugim državama članicama iako se od njih značajno razlikuju po sastavu ili drugim obilježjima. Stoga je cilj današnje rasprave bio skrenuti pozornost na ovaj važan problem.’ - kazao je Sokol te je podsjetio na nedavne rezultate istraživanja Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije.

‘U ožujku ove godine objavljeno je novo istraživanje na temu različite kvalitete proizvoda. Dok se prvo istraživanje baziralo na razlikama u sastavu proizvoda, ovaj put istraživanje se usredotočilo na organoleptičke razlike u hrani među državama članicama. Drugim riječima, ispitivala se razlika u okusu hrane među državama članicama. Ovo istraživanje, koje se usredotočilo na ispitivanje 20 pakiranih prehrambenih proizvoda uzorkovanih u nekoliko članica EU, pokazalo je da prehrambeni proizvodi koji se stavljaju na tržište u istom pakiranju, ali se količinom ili vrstom sastojaka razlikuju u sastavu, mogu imati različite senzorne karakteristike, odnosno razlike u okusu. Kod deset od dvadeset uzorkovanih proizvoda, rezultat senzorne procjene otkrio je razlike u okusu, koje su uzrokovane različitim sastavom proizvoda. Konkretno, istraživanje je pokazalo da se okus čokoladnog kolačića Milke razlikuje po dojmu okusa u Njemačkoj i Hrvatskoj. Podsjećam, istraživanje o razlikama u sastavu proizvoda iz 2019. utvrdilo je razlike u sastavu kod trećine proizvoda koji se pakiraju na isti ili sličan način u državama članicama.’ - napomenuo je Sokol.

‘Pred nama je još dug put dok ne iskorijenimo nepoštenu praksu različite kvalitete proizvoda. Negiranje postojanja ovog problema koji još nije riješen ne koristi potrošačima. Ne dopuštam da nas uvjeravaju da je čokolada u Hrvatskoj drukčijeg okusa zato što potrošači u Hrvatskoj vole više šećera.’ - istaknuo je Sokol podsjetivši pritom Europsku komisiju da za mjesec dana države članice moraju donijeti i objaviti mjere koje su potrebne radi usklađivanja zakonodavstva u dijelom koji se odnosi na nepoštenu poslovnu praksu.

‘Odredbe o različitoj kvaliteti proizvoda prenijet će se u hrvatsko zakonodavstvo novim Zakonom o zaštiti potrošača koji je u Saboru izglasan u prvom čitanju prije dva tjedna, a predviđene sankcije za praksu različite kvalitete proizvoda kao nepoštene poslovne prakse iznosit će i do 5 posto ukupnog prometa počinitelja prekršaja ostvarenog u godini počinjenja prekršaja.’ - zaključio je Sokol.