×

EU ne smije popuštati turskim ucjenama

03.03.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol kao član Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske, komentirao je danas razvoj situacije na vanjskim granicama Europske unije te ciljano puštanje migranata.

EU | turska | ucjene | migranti | Sokol EU

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol kao član Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske, komentirao je danas razvoj situacije na vanjskim granicama Europske unije te ciljano puštanje migranata. Riječ je o orkestriranom kreiranju kaosa, u kojem Turska iskorištava tužne sudbine migranata za učvršćivanje svojih pregovaračkih pozicija.

Zastupnik Sokol ne skriva svoje razočaranje turskim potezom i novonastalom situacijom u kojoj se postavljaju kao gospodari života i smrti te poziva na zajedničku reakciju parlamenarnog Odbora.

Stoga je važno da Europska komisija podrži ugrožene zemlje, ali ne samo deklarativno, već s konkretnom logističkom podrškom. Osobito je zanimljivo, ističe Sokol, kako su turske vlasti organizirale autobuse te usmjerile migrantski val isključivo na grčku granicu. – Predsjednik Erdogan je već odavno zaboravio na europske vrijednosti koje je ranije promicao. Beskrupulozno koristi migrante za ostvarivanje materijalnih koristi i političkih ciljeva. Ovo je napad i vrijeme je da Europska unija uzvrati protumjerama. Ne smijemo više popuštati ucjenama – istaknuo je zastupnik Tomislav Sokol.