×

Iduće razdoblje je ključno – EU projektima moramo unaprijediti infrastrukturu naših gradova

29.01.2020

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol bio je domaćin 6. Konferencije o komunalnoj infrastrukturi koja se održala jučer u Bruxellesu.

EU projekti | Infrastruktura | gradovi | Sokol EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol bio je domaćin 6. Konferencije o komunalnoj infrastrukturi koja se održala jučer u Bruxellesu. Riječ je o specijaliziranoj, sektorskoj konferenciji koja na jednom mjestu okupila predstavnike regionalnih i lokalnih samouprava te vodeće komunalne tvrtke iz Hrvatske i jugoistočne Europe. Uz domaćina Sokola i  Marijana Kavrana, organizatora Konferencije i urednika časopisa Komunal, u raspravama su sudjelovali i Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana Karlovačke županije te brojni drugi predstavnici hrvatske lokalne i regionalne samouprave. Raspravljalo se o nizu tema, među kojima se ističe implementacija novog Zelenog sporazuma kao okvira za održivu budućnost, ali i za sufinanciranje različitih projekata.

Konferencija je zamišljena kao platforma za povezivanje predstavnika gradova, županija i resornih ministarstava s europskim zakonodavnim tijelima, s idejom usklađivanja i povezivanja potreba koje postoje 'na terenu' s mogućnostima koje pružaju razni fondovi EU.  Sudjelujući na konferenciji, Tomislav Sokol je istaknuo kako će se u idućem višegodišnjem razdoblju ići u pojednostavljenje procedura za pojednostavljenje dobivanja sredstava iz EU fondova te da Hrvatska mora iskoristiti tu priliku kako bi smanjila razlike koje postoje u razini kvaliteti komunalne infrastrukture u odnosu na druge zemlje članice. – Iduće razdoblje je osobito važno za hrvatske županije, gradove i općine u smislu dogovaranja i financiranja projekata. Iznimno je bitno da naši gradovi imaju sve informacije o tome što se događa u Bruxellesu, stoga ih pozivam da nam se obrate sa svim pitanjima. Naša je dužnost pomoći hrvatskim lokalnim jedinicama u razvoju njihove infrastrukture – rekao je Sokol.

Fokus konferencije bio je pak na novom Zelenom sporazumu, izgradnji kružnog gospodarstva, pametnih gradova te održive komunalne infrastrukture. Sokol je istaknuo kako idućih godina moramo napraviti značajan napredak u određenim segmentima, ponajprije u sustavu gospodarenja otpadom. – Zelenim sporazumom pokušat ćemo postati prvi klimatski neutralan kontinent. To je ambiciozan cilj koji neće biti nimalo jednostavno provesti jer postoji još niz nejasnoća koje treba otkloniti kako bi se tranzicija uspješno provela. To je istovremeno i velika prilika za Hrvatsku da kvalitetnim i EU financiranim projektima preskoči nekoliko razvojnih koraka, osiguravajući tako održivu budućnost za svoje građane – zaključio je Sokol