×

Uspjeh jedinstvenog tržišta ključ je konkurentnosti Europe u globalnom natjecanju i jamac očuvanja životnog standarda europskih građana

16.01.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu održana je rasprava povodom tridesete godišnjice osnutka jedinstvenog tržišta. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) sam sudjelovao u raspravi. Govoreći na plenarnom zasjedanju pozvao sam na uklanjanje preostalih birokratskih prepreka, uz osiguranje najviše razine zaštite potrošača.

Jedinstveno tržište jedno je od najvećih postignuća Europske unije i područje u kojem Unija ima najveće mogućnosti djelovanja. Upravo zahvaljujući jedinstvenom tržištu europski se građani mogu slobodno kretati, studirati, zapošljavati i poslovati u različitim državama članicama. Pritom ono stvara 56 milijuna radnih mjesta i generira 25 % europskog BDP-a. Građani danas mogu telefonirati u Europskoj uniji bez straha od visokih računa, priznavanje stečenih kvalifikacija omogućuje im lakše zapošljavanje u državama članicama, a uskoro će moći koristiti i jedinstveni punjač. Međutim, unatoč brojnim pogodnostima koje jedinstveno tržište donosi, često ga se, pa i u Europskom parlamentu, neopravdano zanemaruje i uzima zdravo za gotovo. Zato je obilježavanje tridesete godišnjice njegova osnutka izvrsna prilika da jedinstveno tržište uistinu učinimo političkim prioritetom. U bitno izmijenjenim okolnostima, moramo marljivo raditi na uklanjanju preostalih birokratskih prepreka, uz osiguranje najviše razine zaštite potrošača, bilo da se radi o označavanju hrane, zaštiti od neopravdanog podizanja cijena ili minusima na tekućem računu. Također, snažno pozdravljam i prijedlog Europske komisije o stvaranju instrumenta za hitne slučajeve. Sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala mora funkcionirati i u vremenima kriza, ako ne želimo da se europska integracija uruši i kontinent utone u kaos. Uspjeh jedinstvenog tržišta ključ je konkurentnosti Europe u globalnom natjecanju i jamac očuvanja životnog standarda europskih građana.