×

Uspjeh jedinstvenog tržišta ključ je konkurentnosti Europe u globalnom natjecanju i jamac očuvanja životnog standarda europskih građana

16.01.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu održana je rasprava povodom tridesete godišnjice osnutka jedinstvenog tržišta. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Govoreći na plenarnom zasjedanju, Sokol je pozvao na uklanjanje preostalih birokratskih prepreka, uz osiguranje najviše razine zaštite potrošača.

„Jedinstveno tržište jedno je od najvećih postignuća Europske unije i područje u kojem Unija ima najveće mogućnosti djelovanja. Upravo zahvaljujući jedinstvenom tržištu europski se građani mogu slobodno kretati, studirati, zapošljavati i poslovati u različitim državama članicama. Pritom ono stvara 56 milijuna radnih mjesta i generira 25 % europskog BDP-a. Građani danas mogu telefonirati u Europskoj uniji bez straha od visokih računa, priznavanje stečenih kvalifikacija omogućuje im lakše zapošljavanje u državama članicama, a uskoro će moći koristiti i jedinstveni punjač. Međutim, unatoč brojnim pogodnostima koje jedinstveno tržište donosi, često ga se, pa i u Europskom parlamentu, neopravdano zanemaruje i uzima zdravo za gotovo. Zato je obilježavanje tridesete godišnjice njegova osnutka izvrsna prilika da jedinstveno tržište uistinu učinimo političkim prioritetom. U bitno izmijenjenim okolnostima, moramo marljivo raditi na uklanjanju preostalih birokratskih prepreka, uz osiguranje najviše razine zaštite potrošača, bilo da se radi o označavanju hrane, zaštiti od neopravdanog podizanja cijena ili minusima na tekućem računu. Također, snažno pozdravljam i prijedlog Europske komisije o stvaranju instrumenta za hitne slučajeve. Sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala mora funkcionirati i u vremenima kriza, ako ne želimo da se europska integracija uruši i kontinent utone u kaos. Uspjeh jedinstvenog tržišta ključ je konkurentnosti Europe u globalnom natjecanju i jamac očuvanja životnog standarda europskih građana.“ – zaključio je Sokol.