×

U Europi ne smiju postojati građani prvog i drugog reda, a šanse za preživljavanje raka ne smiju se temeljiti na poštanskim brojevima

09.11.2021

U ponedjeljak 08. studenog 2021. g. na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta sudjelovao je zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol. Tijekom sjednice nastavljen je rad na kompromisnim amandmani na nacrt Izvješća „Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji“ izvjestiteljice Véronique Trillet-Lenoir. U kompromisni tekst Izvješća u cijelosti je uvršteno 41 amandman zastupnik Sokola. Glasovanje o amandmanima održat će se 6. prosinca 2021., neposredno pred kraj rada Odbora koji je planiran za 23. prosinca ove godine.

Prilikom najave sjednice zastupnik Sokol istaknuo je: „Uporabom kohezijskih sredstava, možemo potaknuti razvoj specijaliziranih centara izvrsnosti za određene bolesti diljem EU, čime bi se ojačala prekogranična zdravstvena skrbi. Stoga, potrebno je sinergijski iskoristiti sve postojeće instrumente EU-a, kao što su EU za zdravlje i Obzor Europa, za razvoj mreže centara izvrsnosti, ravnomjerno raspoređenih širom teritorija Unije.“

Govoreći na sjednici Posebnog odbora, Sokol je upozorio i na mogućnost manipulacije potrošača korištenjem sustava Nutri-Score. Naime, kao primjer mogućeg označavanja hrane na prednjoj strani pakiranja proizvoda, Izvješće BECA-e navodi i metodu Nuri-Score-a.

'Problem s ‘Nutri-Score-om’ je taj što se korištenjem te oznake Coca - Cola s umjetnim sladilom rangira kao nutritivno poželjnija od npr. maslinovog ulja. To je neprihvatljivo i s aspekta zaštite potrošača i s aspekta zaštite hrvatskih proizvoda i mediteranskog načina prehrane. Ključan dio borbe protiv raka je njegova prevencija što između ostalog uključuje zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu, a označavanje hrane na prednjoj strani pakiranja može građanima olakšati donošenje odluke o kupnji zdravih proizvoda. Međutim, ne smijemo dopustiti da se takvim označavanjem manipulira potrošače.' - kazao je Sokol.

„U Europi ne smiju postojati građani prvog i drugog reda, a šanse za preživljavanje raka ne smiju se temeljiti na poštanskim brojevima. Stoga, snažno se zalažem za jednak pristup liječenju na području cijele Unije. Također, moraju se ukinuti prepreke na koje preboljeli pacijenti s rakom nailaze prilikom pristupa financijskim instrumentima kao što su zajmovi, hipoteke i životno osiguranje. Građani EU ne smiju biti kažnjeni zbog obolijevanja od raka te pod hitno moramo zaustaviti njihovu diskriminaciju. - zaključio je Sokol.