×

Sokol: EU centri izvrsnosti za liječenje raka omogućili bi svima kvalitetnu skrb, a mogu se realizirati korištenjem kohezijske politike

29.10.2020

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) sudjelovao je na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta (BECA) čiji je prioritet smanjiti razlike u liječenju te razmotriti mjere za jačanje pristupa raku u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak te palijativnoj skrbi.

Svrha današnjeg saslušanja bila je pružiti članovima detaljne informacije o raku dojke i dati vidljivost ovom onkološkom izazovu. Nakon toga, panel je razmijenio stajališta sa Stellom Kyriakides, povjerenicom za zdravlje i sigurnost hrane, o Europskom planu za borbu protiv raka. 

Zastupnik Tomislav Sokol postavio je pitanje povjerenici Kyriakides o njezinom stavu o raspoloživim i budućim zakonodavnim i financijskim instrumenata EU-a za borbu protiv raka te mogućnosti razvoja mreže centara izvrsnosti EU-a koristeći sredstva kohezijske politike.

"Centri izvrsnosti, ideja koju snažno podupirem od početka mandata, koji bi bili ravnomjerno raspoređeni po državama članicama i regijama te specijalizirani za liječenje određenog karcinoma, mogli bi smanjiti nejednakosti u pružanju zdravstvene skrbi, a sve to u okviru Europskog plana za borbu protiv raka", naveo je Sokol.

Zastupnik Sokol bio je zadovoljan i ohrabren odgovorom povjerenice, koja je rekla da u Komisiji zajedno rade po pitanju Europskog plana borbe protiv raka jer pobjeđivanje raka jedan od glavnih prioriteta Komisije. Stoga je nužan holistički pristup i zajednički rad, a isto vrijedi i za donošenje te izmjene zakonodavnih akata te financijskih rješenja kojima bi se poboljšalo trenutno stanje.

"Borba protiv raka je prioritet svih nas, moramo biti pragmatični te ambiciozni. Europska unija mora ustrajati da, pandemiji usprkos, učinkovitim rješenjima omogući jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi za svoje građane", zaključio je Sokol.