×

Sokol: Iskoristit ćemo sredstva Europske unije da unaprijedimo hrvatska ruralna i planinska područja te uspostavimo što više pametnih sela

22.10.2020

Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je na na konstituirajućoj sjednici međuskupine Europskog parlamenta Ruralna, planinska i udaljena područja (RUMRA) i pametna sela.

Ruralna i planinska područja u pravilu su manje razvijena, a pojavom COVID-19 taj se problem posebno istaknuo jer je došlo do dodatne izoliranosti i uskraćenja javnih usluga građanima. Jednaka šansa i jednaka kvaliteta života, neovisno o urbanizaciji područja, moraju postati sadašnjost", izjavio je Sokol, naglasivši kako je počašćen biti potpredsjednikom Međuskupine.

Na sjednici su iznesene ideje i stavovi o najvažnijim pitanjima koja se nalaze pred  Europskom unijom u kontekstu ruralnih, planinskih i udaljenih područja te pametnih sela, a s ciljem usvajanja zajedničkog stajališta o prioritetima Međuskupine, projektima i upravljačkoj strukturi koja odgovara izazovnim vremenima koja su pred nama. 

Važnost rada ove međuskupine je iznimna: ruralna, planinska i udaljena područja čine 80% teritorija te u njima živi gotovo 60% stanovništva Europske unije. Kada je riječ o Republici Hrvatskoj, oko 90% područja je ruralno te 10% urbano.

Zastupnik Sokol radit će na implementaciji pametnih rješenja za unaprjeđenje zdravstvene, demografske i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih i planinskih područja Lijepe naše. "Demografija u sebi sadrži socijalne i ekonomske aspekte te smatram da, uz zdravstvo, treba biti temeljna okosnica za sve buduće politike vezane uz ruralna područja" - istaknuo je potpredsjednik Međuskupine Tomislav Sokol.

Zastupnik Sokol će se zalagati i za snažniju potporu u pogledu otvaranja i zadržavanja radnih mjesta, pružanja podrške malim i srednjim poduzećima te mladima pri ostanku u ruralnim područjima. "Tu nam uvelike mogu pomoći sredstva Europske unije, posebice kohezijska politika koja daje opipljive rezultate u obliku vrtića, škola, cesta te raznih infrastrukturnih projekata. Na meni je, kao potpredsjedniku ove važne Međuskupine, učiniti sve da unaprijedimo hrvatska ruralna i planinska područja te uspostavimo što više hrvatskih pametnih sela" - zaključio je Sokol.