×

Umjesto zabrana, potrebni su poticaji za naše građane i ulaganja u javni prijevoz

12.09.2023

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu govorio sam na temu nove Direktive o kvaliteti zraka i čišćem zraku za Europu.

Komisija je predstavila svoj zakonodavni prijedlog krajem listopada 2022., konsolidirajući i pojednostavljujući postojeće odredbe, spajajući dvije direktive u jednu. Direktiva postavlja standarde kvalitete za razine koncentracije 12 onečišćivača zraka. Prijedlogom se uvodi cilj nulte stope onečišćenja kvalitete zraka do 2050. odnosno da se do tada zrak više ne smatra štetnim za ljudsko zdravlje i okoliš

Složit ćemo se svi da želimo da europski građani udišu čisti zrak u budućnosti. Primjerice, uvođenje mehanizma redovitog preispitivanja standarda kvalitete zraka u skladu s najnovijim znanstvenim dokazima treba pozdraviti. S druge strane, prilikom postavljanja ciljeva moramo biti ambiciozni i realni, a ne se voditi populizmom i predlagati drastične promjene koje će nanijeti više štete nego koristi. Obvezujući ciljevi koje postavljamo na razini Unije moraju biti ostvarivi u stvarnosti, a ne samo na papiru.

Europska industrija se trenutno suočava s teškom gospodarskom situacijom i sve strožim pravilima o emisijama CO2. Nametanje novih pravila koja će dovesti do gašenja pojedinih industrijskih pogona ili njihovog prebacivanja u, primjerice Kinu, dovest će do urušavanja životnog standarda naših građana, a neće rezultirati u željenom smanjenju emisija.

Određena istraživanja pokazala su da se kvaliteta zraka u Europi posljednjih godina poboljšala u vezi pojedinih čestica. Europska agencija za okoliš procjenjuje da je u posljednjih desetak godina diljem Europe izbjegnuto oko 400 000 preuranjenih smrti. Primjerice, broj preuranjenih smrti u 41 europskoj zemlji od onečišćenja zraka čestica manjih od 2,5 mikrometara, bio je 60.000 manji u 2018. nego u 2009. godini.

Također, protiv sam zabrane automobila u cijelim gradskim četvrtima i centrima gradova. Umjesto zabrana, potrebni su poticaji za naše građane i ulaganja u javni prijevoz. Također, moramo nagraditi one koji manje zagađuju. U trenutnoj situaciji, moramo europskim tvrtkama dati vjetar u leđa, a ne im zabiti nož u leđa, što neki ovdje očito žele.