×

Parlament je napokon potvrdio pravo na popravak, za koje se borim od prvog dana mandata

07.04.2022

Nakon što je sredinom ožujka u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) izglasana Rezolucija o pravu na popravak, danas je Europski parlament na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu potvrdio tekst Rezolucije o pravu na popravak čime je doneseno i službeno stajalište Parlamenta o ovoj, za potrošače izuzetno važnoj temi. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), na ovoj je inicijativi od početka bio angažiran zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je danas sudjelovao i u plenarnoj raspravi o pravu na popravak.

'Pravo na popravak inicijativa je na kojoj inzistiram od početka mandata. Do sada smo se pravom na popravak bavili i u okviru dokumenta o kružnom gospodarstvu te u Izvješću o održivom jedinstvenom tržištu, a sada je Parlament zauzeo i cjelovito stajalište o pravu na popravak što je izrazito važno jer se pripremamo i za pregovore s Komisijom o izmjenama zakona koji će olakšati potrošačima popravak proizvoda. Sada je stanje takvo da mi se potrošači redovito žale na to da je popravak proizvoda skup i otežan zbog nedostupnosti zamjenskih dijelova. Također, iako je nedvojbeno da potrošači preferiraju popravak proizvoda umjesto kupnje novog, nažalost, potrošači često nemaju gdje obaviti popravak pa su prisiljeni kupiti novi proizvod. Takva praksa jednostavno je neodrživa i zato smo morali reagirati u Europskom parlamentu. Istraživanja su pokazala da bi 77 % potrošača radije popravilo nego zamijenilo neispravan proizvod, a 79 % građana EU-a smatra da bi od proizvođača trebalo zahtijevati da omoguće lakši popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih pojedinačnih dijelova. Osim toga, od ranije su nam poznati podaci da su potrošači spremni platiti više za proizvod koji je moguće popraviti. Nadalje, potrošači se žale da se proizvodi koji se danas kupe kvare brže nego proizvodi iste vrste koje su ranije kupovali naši roditelji. To je potvrdila i studija u Njemačkoj koja je pokazala da se broj velikih kućanskih aparata koji su zamijenjeni u prvih pet godina njihovog rada zbog kvara i više nego udvostručio u promatranom razdoblju.' - kazao je zastupnik Tomislav Sokol i otkrio što Rezolucija o pravu na popravak donosi.

'Rezolucijom dajemo odgovore na probleme s kojima se potrošači susreću pri popravku proizvoda. S obzirom na to da su trajanje popravaka, nedostatak zamjenskih dijelova proizvoda, cijena popravka u odnosu na kupnju novog uređaja i nedostupnost servisa za popravak identificirani kao glavni problemi, Rezolucija koju smo izglasali dugoročno bi trebala olakšati popravak proizvoda, osigurati dostupnost zamjenskih dijelova proizvoda te omogućiti potrošačima da prilikom kupnje proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju proizvoda pri njegovoj uobičajenoj uporabi kao i mogućnosti njegovog popravka. Dodatno, prakse koje neopravdano ograničavaju pravo na popravak ili dovode do kvarenja proizvoda trebale bi se po tekstu Rezolucije smatrati apsolutno nepoštenim poslovnim praksama' - zaključio je Sokol.